Logo Przewdonik Katolicki

Zdrowe pomarańcze

Renata Krzyszkowska, PK
Fot.

Regularne picie soku z pomarańczy, podobnie jak z żurawin, podwyższa poziom dobrego cholesterolu i może zapobiegać zawałom serca. Picie przynajmniej trzech szklanek soku pomarańczowego dziennie podwyższa poziom dobrego cholesterolu we krwi o 10 procent, co zmniejsza ryzyko chorób serca o 40 procent. Zawarty w owocach potas i wapń zapobiegają odwapnieniu...

Regularne picie soku z pomarańczy, podobnie jak z żurawin, podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu i może zapobiegać zawałom serca. Picie przynajmniej trzech szklanek soku pomarańczowego dziennie podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu we krwi o 10 procent, co zmniejsza ryzyko chorób serca o 40 procent. Zawarty w owocach potas i wapń zapobiegają odwapnieniu kości, czyli osteoporozie. Udowodniono również, że picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko tworzenia się kryształków soli kwasu moczowego i szczawianu wapnia, czyli pospolitych składników kamieni moczowych. Wyniki badań na ten temat opublikowano w jednym z ostatnich numerów czasopisma „Clinical Journal of the American Society of Nephrology”. Oczywiście najzdrowszy jest sok świeżo wyciśnięty. Pamiętajmy jednak, że wcześniej owoce trzeba starannie umyć.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki