Soczyste mięsa z pikantnymi sosami, a także warzywa i owoce to wizytówka tłustej kuchni bałkańskiej. Wpływy bizantyjskie, tureckie i greckie sprawiły, że kuchnia bułgarska zaadaptowała wiele obcych potraw. Do najbardziej znanych dań należą sałatka szopska oraz zupy: czorba ogrodnika (jarzynowa) i czorba monastyrska (fasolowa z warzywami). Spróbujmy przyrządzić jedno z popularnych dań kuchni bułgarskiej – banicę, czyli przekładaniec z bardzo cienkiego ciasta. Bułgarzy nadziewają banicę serem sirene, jogurtem i jajkiem, ale my użyjemy sera feta.
Rozpoczniemy od przyrządzenia średnio twardego ciasta z mąki i letniej wody, z dodatkiem łyżeczki octu i szczypty soli. Kiedy ciasto jest gładkie, dzielimy je na cztery części, każdą z nich smarujemy z wierzchu olejem i odstawiamy na kwadrans. W tym czasie przygotujemy nadzienie: w misce rozkruszamy ser feta, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę sody, pół szklanki mleka i roztarte ząbki czosnku, słodką i ostrą papryką, bazylię oraz cząber. Rozwałkowujemy cienko każdy placek, dostosowując go do kształtu blaszki, którą wewnątrz smarujemy olejem. Po całej powierzchni placka rozprowadzamy nadzienie, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy i rozprowadzamy kolejną warstwę nadzienia. W taki sposób przekładamy kolejne placki, a wierzch ostatniego polewamy stopionym masłem.
Banicę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem – Bułgarzy robią pośródku otwór, który napełniają olejem – i pieczemy przez pół godziny w temperaturze ok. 200 stopni, aż nabierze złocistego koloru. Możemy podać ją z plasterkami świeżej papryki i natką pietruszki.
Składniki:
• 1/2 kg mąki
• 40 dkg sera feta
• 1/2 szklanki mleka
• 2 jajka, 2 ząbki czosnku
• szklanka oleju słonecznikowego
• 10 dkg masła
• łyżka octu (najlepiej winnego)
• sól, słodka i ostra papryka, cząber
• soda, letnia woda