Golonki w sosie własnym ojciec Michał Fot. Składniki: - kilka peklowanych golonek wieprzowych - duży por, dwa korzenie pietruszki, - seler - kilka marchewek - masło - puszka groszku konserwowego - dwie duże cebule - bulion (może być z kostki rosołowej) - po kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liście laurowe - sól Na świąteczny obiad albo na Sylwestra proponuję tradycyjne golonki wieprzowe; ich mięso... Składniki: - kilka peklowanych golonek wieprzowych - duży por, dwa korzenie pietruszki, - seler - kilka marchewek - masło - puszka groszku konserwowego - dwie duże cebule - bulion (może być z kostki rosołowej) - po kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liście laurowe - sól Na świąteczny obiad albo na Sylwestra proponuję tradycyjne golonki wieprzowe; ich mięso jest kaloryczne i nie najlżej strawne, ale za to jakie smaczne! A poza tym, mięso szynki – której częścią jest golonka – stanowi najzdrowszą część wieprzowiny. Obecnie bez problemów można kupić golonki już upeklowane, a nawet ofiletowane, owinięte siateczką. Zachęcam do przyrządzenia takich właśnie golonek w sosie własnym. Golonki dokładnie myjemy, a potem zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu, tak, aby – jak to powiadają doświadczone gospodynie – zaledwie się ciągnęły. Pod koniec gotowania dodajemy obrane i wypłukane: marchewki, pory, korzenie pietruszki oraz seler, a także ziarnka pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. Kiedy golonki są już miękkie, odcedzamy je i układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Golonki zapiekamy przez około pół godziny, w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż do zrumienienia. Podczas opiekania kilkakrotnie je obracamy, polewając obficie gorącym wywarem, w którym się gotowały. Na stół podajemy w naczyniu żaroodpornym, obsypane groszkiem konserwowym i udekorowane posiekaną natką pietruszki. Znakomitym dopełnieniem dania będzie kapusta modra albo – pozostawiona jeszcze z Wieczerzy wigilijnej – ugotowana kapusta z grzybami.