Logo Przewdonik Katolicki

Zdrowe jest nadal za drogie

Karolina Sternal
Studentka rolnictwa ekologicznego Polina zdobywa zawodowe szlify w ekologicznej wiosce Sunderbyn na Gotlandii, sierpień 2022 r. | fot. Narciso Contreras/Anadolu Agency/Getty Images

Chcemy jeść zdrowo, jednak podczas zakupów kierujemy się głównie ceną. Tymczasem żywność ekologiczna jest droższa i dlatego popyt na nią jest mały. Znawcy tematu uważają jednak, że trend ten się zmienia, głównie za sprawą młodego pokolenia.

Ma być smacznie i zdrowo – tego głównie oczekujemy, gdy sięgamy po coś do jedzenia. I tu zaczyna się problem, gdyż zdrowa, ekologiczna żywność jest droższa od tej konwencjonalnej. Na tym nie koniec naszych dylematów zakupowych. Wielu z nas, chcąc sobie zapewnić smaczne i zdrowe jedzenie, ufa bardziej własnej ocenie i słowu sprzedawcy na osiedlowym bazarze czy miejskim targowisku niż oznakowaniu produktów na półkach sieciowych marketów. Tymczasem zawieść może zarówno jedno, jak i drugie podejście.

Biały na zielonym
Stajemy się coraz bardziej świadomymi klientami. Wiemy, co możemy znaleźć w żywności i jaki wpływ na nasz organizm mogą mieć różnego rodzaju „dodatki”. Wiedząc o tym, producenci często używają takich określeń jak: eko, bio i organic.

Pełna treść artykułu w Przewodniku Katolickim 23/2024, na stronie dostępna od 04.07.2024

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki