Logo Przewdonik Katolicki

Łosoś teriyaki na szpinaku z dzikim ryżem

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska

Przepis na 4 porcje.

Składniki (na 4 porcje):

4 filety z łososia bez skóry (4 x 200g)
100 ml sosu teriyaki
sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
cebula
sól
świeżo mielony pieprz
pęczek natki pietruszki
łyżeczka słodkiej papryki
200 g dzikiego ryżu
100 g masła
400 g szpinaku
100 ml śmietany

Przygotowanie:
Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć ości. Wymieszać w misce: sos teriyaki, sok z cytryny, miód, wyciśnięty ząbek czosnku i słodką paprykę. Łososia włożyć na 15 minut do marynaty. Ugotować ryż. Na połowie porcji masła przesmażamy ząbek czosnku i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlewamy śmietanę i gotujemy do zredukowania. Łososia dokładnie odsączamy i smażymy na rozgrzanym grillu, około 5 minut z każdej strony. Ugotowany ryż przesmażamy na maśle z posiekaną natką pietruszki.
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki