Składniki:
250 g makaronu tagiatelle szpinakowego
400 g piersi z kurczaka
4 łyżki mąki pszennej
oliwa z oliwek
6 jajek
200 g szpinaku
pęczek natki pietruszki
cebula
ząbek czosnku
100 ml śmietany 30%
sól
pieprz
parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę i przesmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlewamy śmietanę i gotujemy do zredukowania.
Jajka myjemy, wybijamy do miski, łączymy z pietruszką, startym parmezanem i blendujemy. Mięso myjemy, oczyszczamy, osuszamy, kroimy w cienkie paski. Doprawiamy solą, oprószamy mąką i obtaczamy w przygotowanym cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu.
Makaron łączymy ze szpinakiem i na to układamy kurczaka.