Logo Przewdonik Katolicki

Makaron tagliatelle z kurczakiem w chrupiącym cieście serowym

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska
Makaron tagliatelle z kurczakiem / fot. J. Tomaszewski

Przepis na 4 porcje.

Składniki:
250 g makaronu tagiatelle szpinakowego
400 g piersi z kurczaka
4 łyżki mąki pszennej
oliwa z oliwek
6 jajek
200 g szpinaku
pęczek natki pietruszki
cebula
ząbek czosnku
100 ml śmietany 30%
sól
pieprz
parmezan

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę i przesmażamy na oliwie z oliwek.  Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlewamy śmietanę i gotujemy do zredukowania.
Jajka myjemy, wybijamy do miski, łączymy z pietruszką, startym parmezanem i blendujemy. Mięso myjemy, oczyszczamy, osuszamy, kroimy w cienkie paski. Doprawiamy solą, oprószamy mąką i obtaczamy w przygotowanym cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu.
Makaron łączymy ze szpinakiem i na to układamy kurczaka.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki