Logo Przewdonik Katolicki

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i ricottą na spaghetti pietruszkowym

Mariusz Starosta. Restauracja Tumska
Kurczak faszerowany szpinakiem / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 porcje.

Składniki: 
4 filety z kurczaka
40 g masła
200 g szpinaku liściastego
100 g sera ricotta
4 ząbki czosnku
400 g makaronu spaghetti
pęczek zielonej pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz świeżo mielony
 
Przygotowanie: 
Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy czosnkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem i odparowujemy wodę. Następnie przekładamy go do miski i łączymy z ricottą. Makaron spaghetti gotujemy al dente i przesmażamy go na oliwie z oliwek z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki i świeżo mielonego pieprzu. Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błony i nacinamy tak, aby powstała kieszonka. Faszerujemy filet i przyprawiamy. Na patelnię wlewamy olej i smażymy pierś na wolnym ogniu. Gdy pierś będzie miała złocisty kolor, przecinamy ją w poprzek i układamy na makaronie.
 
 

 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki