Logo Przewdonik Katolicki

Nie tylko bolognese

Michał Gryczyński
Spaghetti z łososiem / fot. Robert Woźniak

Długie nitki spaghetti podajemy najczęściej na sposób włoski: carbonara – z boczkiem, żółtkami, serem owczym i startym parmezanem – czy bolognese, z pomidorowym sosem mięsnym. Ale ten makaron możemy serwować również z innymi dodatkami.

Spaghetti z łososiem, brokułami i szpinakiem
składniki:
•20 dag makaronu spaghetti
•30 dag filetu z łososia
•1/2 brokułu
•kilka pomidorów suszonych
•kilka pomidorków koktajlowych
•5 dag twardego żółtego sera
•cebula, 2 ząbki czosnku
•cytryna, śmietanka
•oliwa z oliwek
•garść liści szpinaku
•koperek, listki świeżej bazylii
•sól, pieprz
 
Cebulę drobno kroimy, ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Liście szpinaku płuczemy, osączamy i tniemy w paski. Suszone pomidory także kroimy w paski. Na oliwie przesmażamy cebulę z czosnkiem, wrzucamy szpinak i dusimy do chwili odparowania wody. Dodajemy suszone pomidory, wlewamy kilka łyżek śmietanki, mieszamy i jeszcze przez chwilę dusimy. Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki i obgotowujemy na parze, bez przykrycia, do chwili, aż zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiący. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
Mięso łososia oddzielamy od skóry, kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem. Cytrynę starannie szorujemy i osuszamy, a potem ścieramy z niej skórkę (na drobnych oczkach tarki), przekrawamy ją na pół i wyciskamy sok. Koperek drobno siekamy. Sok wraz ze starą skórką przelewamy na półmisek, wsypujemy koperek i mieszamy. Kawałki łososia przekładamy na półmisek, po kolei macerujemy je z obu stron i odstawiamy na kwadrans. Na patelni z grubym dnem mocno podgrzewamy oliwę i wkładamy kawałki łososia, osączone z maceraty. Obsmażamy je z obu stron przez około 5 minut.       
Do dużego garnka wlewamy wodę – na każde 10 dag makaronu litr wody – doprawiamy solą i zagotowujemy. Do wrzątku wkręcamy powoli nitki makaronu spaghetti, uważając, by się nie połamały. Gotujemy blisko 10 minut – spaghetti ma być „al dente”, tzn. półtwarde – i odcedzamy, ale nie hartujemy zimną wodą. Dodajemy sos ze szpinakiem oraz brokułami, mieszamy i od razu rozkładamy porcjami na talerze. Oprószamy startym serem, a na wierzchu układamy kawałki łososia oraz dekorujemy połówkami pomidorków i listkami bazylii.    
 
Spaghetti z pulpecikami w sosie warzywnym
składniki:
•1/2 kg mięsa mielonego z łopatki albo od szynki
•opakowanie makaronu spaghetti
•cebula, ząbek czosnku
•po 2 marchewki i łodygi selera naciowego
•pietruszka, 3/4 szklanki mrożonego groszku
•puszka pomidorów krojonych
•jajko, bułka tarta
•10 dag żółtego sera (np. parmezanu)
•oliwa, masło, mleko
•sól, pieprz, oregano, chili
•natka pietruszki
 
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, roztarty ząbek czosnku, połowę sera startego na drobnych oczkach tarki i doprawiamy solą, pieprzem oraz 1/2 łyżeczki oregano. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy w dłoniach maleńkie pulpeciki. Przesmażamy je na oliwie z dodatkiem masła.
Cebulę, marchewkę i pietruszkę obieramy, a potem kroimy w słupki. Seler naciowy obieramy i tniemy w paski. Na oliwie przesmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa i groszek, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Po kilku minutach wlewamy pomidory razem z zalewą, doprawiamy łyżką oregano oraz szczyptą chili i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Gotujemy makaron na półtwardo, a po odcedzeniu łączymy go z sosem warzywnym i pulpecikami. Delikatnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Przed podaniem obsypujemy resztą sera i posiekaną natką.
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki