Logo Przewdonik Katolicki

Pasztet z dzika 

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska
Pasztet z dzika / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 osoby.

składniki: 
3 kg karkówki z dzika 
400 g boczku 
2 marchewki 
2 pietruszki 
seler 
2 cebule 
5 liści laurowych 
5 ziarenek ziela angielskiego 
5 ziarenek jałowca 
5 łyżek majeranku 
3 łyżki gałki muszkatołowej 
8 jajek 
sól, pieprz 
 
Przepis:
 
Mięso kroimy w większe kawałki, boczek w kostkę. Do garnka z zimną wodą wrzucamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler. Cebulę opalamy nad płomieniem i dorzucamy do wywaru. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i solą. Kiedy wywar się zagotuje, dokładamy mięso z dziczyzny i gotujemy przez godzinę, następnie dorzucamy pokrojony boczek i gotujemy na wolnym ogniu kolejną godzinę. Ugotowane mięso studzimy i trzykrotnie mielimy maszynką, dorzucając ugotowane warzywa z wywaru. Zmieloną masę na pasztet doprawiamy suszonym majerankiem, zmieloną gałką muszkatołową, 2–3 łyżkami zmielonego pieprzu i solą. Całość dokładnie wyrabiamy, dolewając odrobinę rosołu. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy masę na pasztet. Pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 130 st. C przez około 100 min.
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki