składniki:
3 kg karkówki z dzika
400 g boczku
2 marchewki
2 pietruszki
seler
2 cebule
5 liści laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
5 łyżek majeranku
3 łyżki gałki muszkatołowej
8 jajek
sól, pieprz
Przepis:
Mięso kroimy w większe kawałki, boczek w kostkę. Do garnka z zimną wodą wrzucamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler. Cebulę opalamy nad płomieniem i dorzucamy do wywaru. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i solą. Kiedy wywar się zagotuje, dokładamy mięso z dziczyzny i gotujemy przez godzinę, następnie dorzucamy pokrojony boczek i gotujemy na wolnym ogniu kolejną godzinę. Ugotowane mięso studzimy i trzykrotnie mielimy maszynką, dorzucając ugotowane warzywa z wywaru. Zmieloną masę na pasztet doprawiamy suszonym majerankiem, zmieloną gałką muszkatołową, 2–3 łyżkami zmielonego pieprzu i solą. Całość dokładnie wyrabiamy, dolewając odrobinę rosołu. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy masę na pasztet. Pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 130 st. C przez około 100 min.