Sandacz w płatkach migdałów na sałatce z selera naciowego Mariusz Starosta. Restauracja Tumska Sandacz z migdałami / fot. D. Witkowska Przepis na 4 porcje: Przepis na 4 porcje: 4 filety z sandacza 100 g płatków migdałów 50 g masła cytryna jajko sól, pieprz seler naciowy ciemne winogrona czerwone porzeczki ocet balsamiczny miód limonka Przepis: Filety z sandacza myjemy i osuszamy. Rybę skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie oprószamy ją mąką, obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach migdałów. Sandacza smażymy na maśle na złoty kolor. Seler naciowy myjemy, kroimy po skosie. Winogrono myjemy i przekrawamy na połówki. Czerwoną porzeczkę myjemy i obieramy. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy octem balsamicznym, miodem, solą, limonką i świeżo mielonym pieprzem. Rybę podajemy na sałatce.