Logo Przewdonik Katolicki

Zupa groszkowa z cynamonem

Mariusz Starosta. Restauracja Tumska
Zupa groszkowa / fot. D. Witkowska

Składniki (na 4 porcje).

Składniki:
500 g groszku konserwowego 
por 
marchewka 
seler 
pietruszka 
1,5 l bulionu jarzynowego
1/4 szklanki śmietany 30%
łyżeczka cynamonu
50 g masła 
świeżo mielony pieprz 
sól 
 
Por myjemy, obieramy z zewnętrznych liści. Marchewkę i pietruszkę obieramy, płuczemy. W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy por i smażymy, aż się zeszkli, następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę, solimy i dalej smażymy, mieszając. Wlewamy gorący bulion i doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy groszek i gotujemy bez przykrycia, również aż będzie miękki (nie można go za długo gotować, bo zrobi się twardy). Całość miksujemy na gładki krem z dodatkiem cynamonu i śmietany, doprawiamy solą. Porcje zupy posypujemy zmielonym pieprzem, świeżym groszkiem i szczyptą cynamonu. Zupa najlepsza jest zaraz po ugotowaniu. 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki