Penne carbonara z cukinią Szef kuchni Retauracji Tumskiej - Mariusz Starosta fot. Danuta Witkowska Przepis na smaczny makaron Składniki (na 4 porcje): 250 g makaronu penne 300 g boczku cukinia 300 g 100 g parmezanu 50 g masła 4 żółtka 400 ml śmietany 30% 50 ml oliwy extra vergine Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Z boczku odcinamy skórę, a następnie kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do zrumienienia. Cukinię myjemy, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do boczku i dalej smażymy, aż cukinia będzie miękka. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki sosu mieszamy: żółtka, śmietanę, starty parmezan i oliwę extra vergine. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do boczku i cukinii. Wlewamy sos i wszystko razem dokładnie mieszamy.