Logo Przewdonik Katolicki

Penne carbonara z cukinią

Szef kuchni Retauracji Tumskiej - Mariusz Starosta
fot. Danuta Witkowska

Przepis na smaczny makaron

Składniki (na 4 porcje):
 
250 g makaronu penne
300 g boczku
cukinia 300 g 
100 g parmezanu
50 g masła
4 żółtka
400 ml  śmietany 30%
50 ml oliwy extra vergine 


Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Z boczku odcinamy skórę, a następnie kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do zrumienienia. Cukinię myjemy, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do boczku i dalej smażymy, aż cukinia będzie miękka. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki sosu mieszamy: żółtka, śmietanę, starty parmezan i oliwę extra vergine. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do boczku i cukinii. Wlewamy sos i wszystko razem dokładnie mieszamy. 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki