Schab z gruszką i lazurem Mariusz Starosta. Restauracja Tumska Na talerz wykładamy ryż, na nim układamy szpinak, schab i gruszkę z lazurem / fot. D. Witkowska Przepis na 4 porcje. Składniki: 500 g schabu bez kości 400 g liści szpinaku 200 g ryż 4 ząbki czosnku 2 gruszki 100 g sera lazur sól pieprz olej Przygotowanie: W garnku zagotować osoloną wodę, wsypać ryż i gotować do miękkości. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić posiekany czosnek. Smażąc, należy uważać, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Schab oczyszczamy z błon i dzielimy na cztery kawałki. Delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy. Gruszkę obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Do tak przygotowanych gruszek wkładamy lazur i zapiekamy około 5 minut w temperaturze 200°C. Na talerz wykładamy ryż, na nim układamy szpinak, schab i gruszkę z lazurem.