Logo Przewdonik Katolicki

Schab z gruszką i lazurem

Mariusz Starosta. Restauracja Tumska
Na talerz wykładamy ryż, na nim układamy szpinak, schab i gruszkę z lazurem / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 porcje.

Składniki:
500 g schabu bez kości
400 g liści szpinaku
200 g ryż
4 ząbki czosnku
2 gruszki
100 g sera lazur
sól
pieprz
olej
 
Przygotowanie: 
W garnku zagotować osoloną wodę, wsypać ryż i gotować do miękkości. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić posiekany czosnek. Smażąc, należy uważać, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Schab oczyszczamy z błon i dzielimy na cztery kawałki. Delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy. Gruszkę obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Do tak przygotowanych gruszek wkładamy lazur i zapiekamy około 5 minut w temperaturze 200°C. Na talerz wykładamy ryż, na nim układamy szpinak, schab i gruszkę z lazurem.
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki