Faszerowane nóżki kurczaka
składniki:
-
1/2 kg wątróbki drobiowej
-
cebula
-
olej, masło, mleko
-
2 jajka, bułka tarta
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Wątróbkę myjemy, zalewamy mlekiem i moczymy przez 2–3 godziny. W tym czasie nóżki kurczaka przecinamy ostrym nożem i delikatnie trybujemy – czyli usuwamy z nich kości – starając się nie przeciąć mięsa. Najlepiej zacząć od główki kości w stawie biodrowym, przeciąć ścięgna przy główce kości podudzia i wyciąć oczyszczoną kość, a następnie odciąć mięso od główki kości w górnej części i wyciąć kolejną kość. Wytrybowane nóżki rozbijamy tłuczkiem i nacieramy przyprawą do kurczaka. Wątróbkę wyjmujemy z mleka osączamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy i dodajemy do wątróbki. Wbijamy jajko, zagęszczamy bułką tartą i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki farszu mieszamy, napełniamy nim nóżki kurczaka i spinamy wykałaczkami. Nóżki panierujemy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy je na mocno rozgrzanym oleju, z dodatkiem masła, a następnie przekładamy je na natłuszczoną blachę, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Ale można pominąć panierowanie i obsmażyć je, a potem zapiec w piekarniku.
Filety kurczaka w kapuście włoskiej
składniki:
-
5 filetów z kurczaka
-
liście kapusty włoskiej
-
5 plastrów szynki gotowanej
-
20 dag sera feta
-
mąka, musztarda
-
masło, oliwa z oliwek
-
kwaśna śmietana, 1/2 l bulionu warzywnego
-
szczypiorek
-
słodka papryka, cząber, gorczyca, bazylia
-
sól, pieprz
Kapustę nacinamy wokół głąba, odrzucamy zewnętrzne liście i wybieramy pięć większych, albo dziesięć mniejszych. Sparzamy je wrzątkiem albo blanszujemy przez kilka minut, a po przestygnięciu ścinamy grubsze nerwy liści. Filety kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Rozbijamy je na cienkie plastry, najlepiej przez folię, by nie postrzępić mięsa, a potem oprószamy solą i pieprzem. W misce rozgniatamy widelcem ser, wlewamy kwaśną śmietanę, wrzucamy pokrojony szczypiorek i doprawiamy świeżo zmielonym, pieprzem. Liście kapusty rozkładamy i na każdym układamy rozbity filet kurczaka. Oprószamy je słodką papryką, cząbrem, gorczycą, bazylią i pieprzem, smarujemy serem i przykrywamy plastrem szynki. Liście zawijamy, boki zakładając do środka. W garnku podgrzewamy oliwę, z dodatkiem łyżeczki masła, wkładamy rolady, wlewamy trochę bulionu, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Po kwadransie rolady obracamy i nadal dusimy, raz po raz podlewając bulionem. Po wyjęciu przykrywamy je, by nie wystygły, a sos – który powstał w czasie duszenia – zaciągamy śmietanką, rozmieszaną z mąką, dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy. Sos podgrzewamy do chwili, aż nieco zgęstnieje, i przelewamy do sosjerki.