Logo Przewdonik Katolicki

Sposoby na kurczaka

Michał Gryczyński
Faszerowane nóżki kurczaka / fot. Fotolia

Pomysł na rodzinną kolację.

Faszerowane nóżki kurczaka

 
składniki:

  • kilka nóżek kurczaka

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej

  • cebula

  • olej, masło, mleko

  • 2 jajka, bułka tarta

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

 
Wątróbkę myjemy, zalewamy mlekiem i moczymy przez 2–3 godziny. W tym czasie nóżki kurczaka przecinamy ostrym nożem i delikatnie trybujemy – czyli usuwamy z nich kości – starając się nie przeciąć mięsa. Najlepiej zacząć od główki kości w stawie biodrowym, przeciąć ścięgna przy główce kości podudzia i wyciąć oczyszczoną kość, a następnie odciąć mięso od główki kości w górnej części i wyciąć kolejną kość. Wytrybowane nóżki rozbijamy tłuczkiem i nacieramy przyprawą do kurczaka. Wątróbkę wyjmujemy z mleka osączamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy i dodajemy do wątróbki. Wbijamy jajko, zagęszczamy bułką tartą i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki farszu mieszamy, napełniamy nim nóżki kurczaka i spinamy wykałaczkami. Nóżki panierujemy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy je na mocno rozgrzanym oleju, z dodatkiem masła, a następnie przekładamy je na natłuszczoną blachę, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Ale można pominąć panierowanie i obsmażyć je, a potem zapiec w piekarniku.
 
Filety kurczaka w kapuście włoskiej
 
składniki:

  • 5 filetów z kurczaka

  • liście kapusty włoskiej

  • 5 plastrów szynki gotowanej

  • 20 dag sera feta

  • mąka, musztarda

  • masło, oliwa z oliwek

  • kwaśna śmietana, 1/2 l bulionu warzywnego

  • szczypiorek

  • słodka papryka, cząber, gorczyca, bazylia

  • sól, pieprz

 
Kapustę nacinamy wokół głąba, odrzucamy zewnętrzne liście i wybieramy pięć większych, albo dziesięć mniejszych. Sparzamy je wrzątkiem albo blanszujemy przez kilka minut, a po przestygnięciu ścinamy grubsze nerwy liści. Filety kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Rozbijamy je na cienkie plastry, najlepiej przez folię, by nie postrzępić mięsa, a potem oprószamy solą i pieprzem. W misce rozgniatamy widelcem ser, wlewamy kwaśną śmietanę, wrzucamy pokrojony szczypiorek i doprawiamy świeżo zmielonym, pieprzem. Liście kapusty rozkładamy i na każdym układamy rozbity filet kurczaka. Oprószamy je słodką papryką, cząbrem, gorczycą, bazylią i pieprzem, smarujemy serem i przykrywamy plastrem szynki. Liście zawijamy, boki zakładając do środka. W garnku podgrzewamy oliwę, z dodatkiem łyżeczki masła, wkładamy rolady, wlewamy trochę bulionu, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Po kwadransie rolady obracamy i nadal dusimy, raz po raz podlewając bulionem. Po wyjęciu przykrywamy je, by nie wystygły, a sos – który powstał w czasie duszenia – zaciągamy śmietanką, rozmieszaną z mąką, dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy. Sos podgrzewamy do chwili, aż nieco zgęstnieje, i przelewamy do sosjerki.
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki