Leczo z patisonów
składniki:
-
kilka małych, młodych patisonów
-
kilka dojrzałych pomidorów
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
cebula, 2 ząbki czosnku, strąk papryki
-
30 dag szynki
-
olej, masło
-
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
-
natka pietruszki
Patisony starannie szorujemy, ponieważ nie będziemy obierać ich ze skórki. Kroimy je w kostkę, usuwając nasionka, a potem obgotowujemy przez około 15 minut w lekko osolonym wrzątku. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę, ząbki czosnku – w wiórki, a szynkę – w kostkę, strąk papryki oczyszczamy i tniemy w paski. Natomiast pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem i przekładamy do lodowatej wody. Zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w cząstki, np. w ósemki. Na patelnię z mocno rozgrzanym olejem – z dodatkiem masła – wkładamy cebulę i paprykę, potem dokładamy patisony, szynkę i czosnek. Podlewamy małą ilością wody, przykrywamy i dusimy do chwili, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i przez chwilę dusimy pod przykryciem. Podajemy z ryżem i obsypujemy posiekaną natką pietruszki.
Patison faszerowany mięsem i warzywami
składniki:
-
3 patisony
-
40 dag mięsa mielonego
-
cebula, 2 ząbki czosnku
-
po 10 dag sera koziego i żółtego
-
1/2 kg pomidorów lima
-
strąk czerwonej papryki
-
oliwa z oliwek, masło
-
słodka papryka, oregano, bazylia
-
sól, pieprz, cukier
-
szczypiorek
Patisony szorujemy, ścinamy górne części i łyżką wydrążamy środki, które kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy i tniemy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i również kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i obsmażamy – razem z kostkami patisona i papryki – na oliwie z dodatkiem masła. Po kilku minutach wrzucamy pomidory i dusimy przez około 20 minut. Ząbki czosnku obieramy, przepuszczamy przez praskę, mieszamy z mięsem i przesmażamy, a potem przekładamy do sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią oraz oregano, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Kozi serek ścieramy na tarce i dokładamy do mięsa oraz warzyw i nadal dusimy. Patisony faszerujemy masą mięsno-warzywną i przykrywamy ściętymi „czapeczkami”. Dno naczynia żaroodpornego polewamy częścią sosu odlanego z masy, wkładamy patisony i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200◦C. Zapiekamy przez 30–40 minut, do momentu aż patisony będą miękkie. Pod koniec zdejmujemy „czapeczki” i każdego patisona oprószamy łyżką startego żółtego sera, a gdy się roztopi wyjmujemy i obsypujemy posiekanym szczypiorkiem. Patisony możemy faszerować także innymi składnikami, np. kaszą gryczaną i pieczarkami, albo kawałkami mięsa drobiowego i warzywami.