Oceń swoje ryzyko cukrzycy Renata Krzyszkowska, PK Fot. Na cukrzycę cierpią ponad 2 miliony Polaków, a 4 miliony żyją z objawami wskazującymi na możliwość jej wystąpienia. Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, której podstawowym objawem jest podwyższony poziom cukru (glukozy) we krwi. Zdecydowana większość, bo aż 90-95 proc. wszystkich przypadków to cukrzyca typu 2. W tej odmianie choroby przyczyną podwyższonego poziomu glukozy... Na cukrzycę cierpią ponad 2 miliony Polaków, a 4 miliony żyją z objawami wskazującymi na możliwość jej wystąpienia. Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, której podstawowym objawem jest podwyższony poziom cukru (glukozy) we krwi. Zdecydowana większość, bo aż 90-95 proc. wszystkich przypadków to cukrzyca typu 2. W tej odmianie choroby przyczyną podwyższonego poziomu glukozy we krwi nie jest brak insuliny (tak jak w cukrzycy typu 1), tylko jej nieprawidłowe działanie w organizmie. Przypuszcza się, że do roku 2025 liczba rozpoznanych przypadków cukrzycy zwiększy się w naszym kraju o 170 proc. Fińskie Towarzystwo Diabetologiczne opracowało test umożliwiający dość łatwo określić ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. ParametrPunktacja Wiek (lata) do 450 45-542 55-643 powyżej 644 Wskaźnik masy ciała (BMI: kg/m², czyli liczba naszych kilogramów podzielona przez kwadrat naszego wzrostu mierzonego w metrach) do 250 25-301 powyżej 303 Obwód pasa (mierzony na wysokości pępka; w centymetrach) MężczyźniKobiety do 94do 800 94-10280-883 powyżej 102powyżej 884 Czy przeznaczasz co najmniej 30 min dziennie na wysiłek fizyczny w pracy lub/i w czasie wolnym? Tak0 Nie2 Jak często spożywasz warzywa i owoce? Codziennie0 Rzadziej niż codziennie2 Czy musisz regularnie stosować leki z powodu nadciśnienia tętniczego? Nie0 Tak2 Czy kiedykolwiek stwierdzono u ciebie poziom cukru we krwi powyżej normy? Nie0 Tak5 Czy u kogoś w rodzinie stwierdzono cukrzycę typu 1 lub 2? Nie0 Tak (u dziadka, babci, ciotki, wuja, bliskiego kuzyna)3 Tak (u rodziców, rodzeństwa, własnego dziecka)5 WYNIKI (suma punktów) Do 7 – niskie ryzyko (1 na 100 osób) Od 7 do 11 – podwyższone ryzyko (1 na 25 osób) Od 12 do 14 – umiarkowane ryzyko (1 na 6 osób) Od 15 do 20 – wysokie ryzyko (1 na 3 osoby) Powyżej 20 – bardzo wysokie ryzyko (1 na 2 osoby)