Na cukrzycę cierpią ponad 2 miliony Polaków, a 4 miliony żyją z objawami wskazującymi na możliwość jej wystąpienia. Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, której podstawowym objawem jest podwyższony poziom cukru (glukozy) we krwi. Zdecydowana większość, bo aż 90-95 proc. wszystkich przypadków to cukrzyca typu 2. W tej odmianie choroby przyczyną podwyższonego poziomu glukozy we krwi nie jest brak insuliny (tak jak w cukrzycy typu 1), tylko jej nieprawidłowe działanie w organizmie. Przypuszcza się, że do roku 2025 liczba rozpoznanych przypadków cukrzycy zwiększy się w naszym kraju o 170 proc.
Fińskie Towarzystwo Diabetologiczne opracowało test umożliwiający dość łatwo określić ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Parametr | Punktacja |
Wiek (lata) | |
do 45 | 0 |
45-54 | 2 |
55-64 | 3 |
powyżej 64 | 4 |
Wskaźnik masy ciała (BMI: kg/m², czyli liczba naszych kilogramów podzielona przez kwadrat naszego wzrostu mierzonego w metrach)
do 25 | 0 |
25-30 | 1 |
powyżej 30 | 3 |
Obwód pasa (mierzony na wysokości pępka; w centymetrach)
Mężczyźni | Kobiety | |
do 94 | do 80 | 0 |
94-102 | 80-88 | 3 |
powyżej 102 | powyżej 88 | 4 |
Czy przeznaczasz co najmniej 30 min dziennie na wysiłek fizyczny w pracy lub/i w czasie wolnym?
Jak często spożywasz warzywa i owoce?
Codziennie | 0 |
Rzadziej niż codziennie | 2 |
Czy musisz regularnie stosować leki z powodu nadciśnienia tętniczego?
Czy kiedykolwiek stwierdzono u ciebie poziom cukru we krwi powyżej normy?
Czy u kogoś w rodzinie stwierdzono cukrzycę typu 1 lub 2?
Nie | 0 |
Tak (u dziadka, babci, ciotki, wuja, bliskiego kuzyna) | 3 |
Tak (u rodziców, rodzeństwa, własnego dziecka) | 5 |
WYNIKI (suma punktów)
Do 7 – niskie ryzyko (1 na 100 osób)
Od 7 do 11 – podwyższone ryzyko (1 na 25 osób)
Od 12 do 14 – umiarkowane ryzyko (1 na 6 osób)
Od 15 do 20 – wysokie ryzyko (1 na 3 osoby)
Powyżej 20 – bardzo wysokie ryzyko (1 na 2 osoby)