Logo Przewdonik Katolicki

Panga zapiekana w warzywach

ojciec Michał
Fot.

Filety rozmrażamy, każdy dzielimy na trzy części, skrapiamy sokiem z cytryny, obtaczamy w mące i panierujemy w rozbełtanych jajkach doprawionych solą i pieprzem oraz tartej bułce. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki, a później smażymy na oleju na złocisty kolor. Cukinię kroimy w półplasterki, pomidora w plasterki, a białe części pora w krążki. Strąki papryki...

Filety rozmrażamy, każdy dzielimy na trzy części, skrapiamy sokiem z cytryny, obtaczamy w mące i panierujemy w rozbełtanych jajkach – doprawionych solą i pieprzem – oraz tartej bułce. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki, a później smażymy na oleju na złocisty kolor.

Cukinię kroimy w półplasterki, pomidora w plasterki, a białe części pora w krążki. Strąki papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i tniemy na szerokie paski, natomiast pieczarki – w plastry, a cebulę – w talarki. Ząbki czosnku ścinamy na drobne wiórki. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy w ósemki. Na oliwie przesmażamy paprykę, po kilku minutach dokładamy do niej cukinię oraz pory i oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Po kolejnych kilku minutach dodajemy pomidora i jabłka. Natomiast na drugiej patelni przesmażamy cebulę z czosnkiem oraz pieczarkami, doprawione solą i pieprzem. Czas na przygotowanie sosu: na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy łyżeczkę mąki i – cały czas mieszając – wlewamy stopniowo mleko, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Sos doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz tymiankiem, który rozcieramy w dłoniach.

Wnętrze naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, na dnie układamy warstwę ryżu, na nim połowę warzyw oraz cebulę z pieczarkami i polewamy sosem. Kolejną warstwą są kawałki ryby, które przykrywamy drugą połową warzyw. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy przez 20 minut, a po wyjęciu obsypujemy startym serem i natką pietruszki.

Składniki:

• kilka filetów pangi
• mała cukinia, 2 pory, pomidor
• strąk papryki, 2 jabłka
• 3 cebule, 3 ząbki czosnku
• mąka, 2 jajka, bułka tarta
• 10 dkg żółtego sera, 15 dkg pieczarek
• olej, oliwa z oliwek
• masło, mleko
• natka pietruszki, sok z cytryny
• sól, pieprz, słodka papryka, tymianek

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki