Co jadał w Polsce Benedykt XVI? W Warszawie mistrz kuchni włoskiej Giancarlo Russo – znany z programu „Buon Appetito!” – przygotował na kolację wydaną przez Ojca Świętego m.in.: makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i parmezanem, doprawiony likierem pomarańczowym, a także makaron papardelle ze szparagami, łososiem i szafranem. Mistrz Giancarlo, oficjalny kucharz Episkopatu Polski, już w 1999 r. przyrządzał potrawy dla Jana Pawła II i jego świty. A w menu znalazły się wtedy: carpaccio – cienko krojona polędwica wołowa; warzywa grillowane; szparagi zapiekane z parmezanem; szynka z melonem; caprese – sałatka z pomidorami, serem mozzarella, oliwą i świeżą bazylią; makaron ze szparagami; kotleciki cielęce z kiwi i ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na – utrzymaną w podobnych klimatach kulinarnych – wariację szparagową.
Obieramy białe szparagi – zielonych się nie obiera – i wkładamy je razem na 10 minut do wrzątku. Po odcedzeniu szparagi kroimy na kawałki. Gotujemy i odcedzamy makaron tagliatelle – tzn. gniazda wstążki – ser ścieramy na tarce, a szynkę kroimy w kostkę. Z masła, mąki i mleka przyrządzamy sos beszamelowy, który doprawiamy żółtkiem oraz bazylią. Dno żaroodpornego naczynia wykładamy warstwą makaronu, na niej układamy kawałki szparagów, obsypujemy połową szynki i zalewamy połową sosu. Czynności powtarzamy, a wierzch oprószamy serem i obkładamy łebkami szparagów. Naczynie wstawiamy na kwadrans do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem na stół danie obsypujemy koperkiem i dekorujemy bazylią.
Składniki:
• 2 pęczki szparagów: białe i zielone
• 40 dkg makaronu tagliatelle
• 15 dkg sera żółtego (np. parmezanu)
• koperek, świeża bazylia
• masło, mąka, mleko, żółtko
• margaryna, bułka tarta
• sól, pieprz, cukier
• 20 dkg szynki