Logo Przewdonik Katolicki

Kolorowy schab

ojciec Michał
Fot.

składniki: - 1 1/2kg schabu bez kości - Warzywko - marynowana papryka, ogórki konserwowe - 3 jajka, 10 dkg śliwek suszonych bez pestek - czosnek, olej, mąka - masło, bulion z kostki - sól, pieprz, cukier Schab myjemy i oczyszczamy z błonek, a potem długim szpikulcem - albo ostrym, wąskim nożem - wydrążamy w mięsie cztery otwory na wylot. Mięso nacieramy czosnkiem, majerankiem...

składniki:

- 1 1/2kg schabu bez kości
- Warzywko
- marynowana papryka, ogórki konserwowe
- 3 jajka, 10 dkg śliwek suszonych bez pestek
- czosnek, olej, mąka
- masło, bulion z kostki
- sól, pieprz, cukier


Schab myjemy i oczyszczamy z błonek, a potem długim szpikulcem - albo ostrym, wąskim nożem - wydrążamy w mięsie cztery otwory na wylot. Mięso nacieramy czosnkiem, majerankiem oraz Warzywkiem i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do lodówki. Po godzinie schab wyjmujemy, przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i obsmażamy z wszystkich stron, aby powierzchnia ścięła się. Dzięki temu zabiegowi mięso nie tylko przyrumieni się, ale również zachowa większą soczystość.
Jajka gotujemy na twardo i obieramy, śliwki suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniały, natomiast marynowaną paprykę kroimy w paski, a ogórki osączamy z zalewy i dzielimy na połówki. Każdy z otworów w schabie napełniamy innym rodzajem nadzienia: jajkami na twardo, paskami papryki, połówkami ogórków i odsączonymi śliwkami. Możemy sobie pomóc w tej czynności, posługując się np. trzonkiem drewnianej łyżki. Mięso nacieramy solą oraz pieprzem, a następnie zawijamy w folię aluminiową natłuszczoną olejem i wstawiamy na blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. półtorej godziny. Po wyjęciu z piekarnika mięso wystudzamy i kroimy w cienkie plastry, aby podać na półmisku jako zimną przekąskę. Ale kolorowy schab będzie również smacznym daniem obiadowym, jeśli podamy go na gorąco, np. z brokułami i plastrami ananasa oraz sosem śliwkowym. Do przyrządzenia takiego sosu wystarczy pokroić kilka suszonych śliwek, zalać je bulionem z kostki i gotować przez kilkanaście minut. Wystudzony wywar zaciągamy zasmażką i mieszamy z sosem, który wytworzył się podczas pieczenia schabu, oraz doprawiamy odrobiną cukru.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki