Logo Przewdonik Katolicki

Kulebiak z rybą

ojciec Michał
Fot.

- ciasto francuskie mrożone - łyżeczka Warzywka - 1/2 kg filetów rybnych - 25 dkg kiszonej kapusty, 15 dkg pieczarek - 20 dkg szpinaku (może być mrożonka) - cebula, 2 ząbki czosnku - kilkanaście listków świeżej bazylii - 6 łyżek jogurtu, 2 łyżki majonezu - sok z cytryny, sól, pieprz Kulebiak to potrawa kuchni rosyjskiej, która ostatnio zyskała również uznanie wielu smakoszy...

- ciasto francuskie mrożone
- łyżeczka Warzywka
- 1/2 kg filetów rybnych
- 25 dkg kiszonej kapusty, 15 dkg pieczarek
- 20 dkg szpinaku (może być mrożonka)
- cebula, 2 ząbki czosnku
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- 6 łyżek jogurtu, 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny, sól, pieprz

Kulebiak to potrawa kuchni rosyjskiej, która ostatnio zyskała również uznanie wielu smakoszy w innych regionach Europy. Najczęściej przyrządza się go w całości, niekiedy - np. jako dodatek do barszczu - w formie połączonych ze sobą placuszków, które po upieczeniu można kolejno odrywać. W klasycznej postaci kulebiaka przygotowuje się z ciasta drożdżowego i nadziewa kapustą oraz grzybami, ale czasem stosuje się także ciasto francuskie, a nadzieniem bywa np. drób, ryby, warzywa, jajka z dymką albo grzyby.
Oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki smażymy razem z cebulką pokrojoną w kostkę i wiórkami czosnku. Kiszoną kapustę przekrawamy w poprzek, doprawiamy solą oraz pieprzem i przesmażamy. Dodajemy do niej rozmrożony szpinak i nadal smażymy, a potem zdejmujemy z palnika i - po wystygnięciu - wbijamy żółtko. Rozwijamy gotowe ciasto francuskie, brzegi pozostawiamy wolne, a na środku układamy warstwami: połowę kapusty ze szpinakiem, połowę filetów rybnych, które oprószamy Warzywkiem i połowę grzybów z cebulką. Czynności powtarzamy, układając kolejne warstwy. Przeciwległe brzegi ciasta smarujemy białkiem i zlepiamy, a potem smarujemy i zlepiamy boki. Kulebiak wkładamy - zlepioną stroną do dołu - na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przyrządzamy sos: jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny oraz posiekanymi listkami bazylii, doprawiamy solą i pieprzem. Kulebiaka kroimy w plastry albo w kostkę, polewamy sosem i dekorujemy listkami bazylii.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki