Logo Przewdonik Katolicki

Schab w bejcy piwnej

ojciec Michał
Fot.

Składniki kg schabu bez kości przyprawa uniwersalna WARZYWKO listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, czarny pieprz kilka ząbków czosnku, majeranek, gorczyca po 2 łyżki musztardy i płynnego miodu olej, ocet winny, szklanka piwa margaryna, ziemniaki średniej wielkości fasolka szparagowa, natka pietruszki Z kuchni ojca Michała Podręczniki sztuki kulinarnej często rozpoczynają...

Składniki

kg schabu bez kości
przyprawa uniwersalna WARZYWKO
listek laurowy, ziele angielskie,
jałowiec, czarny pieprz
kilka ząbków czosnku, majeranek, gorczyca
po 2 łyżki musztardy i płynnego miodu
olej, ocet winny, szklanka piwa
margaryna, ziemniaki średniej wielkości
fasolka szparagowa, natka pietruszki

Z kuchni ojca Michała

Podręczniki sztuki kulinarnej często rozpoczynają się informacjami o rodzajach mięsa, jego walorach odżywczych, sposobach konserwacji i przyrządzania. Przeglądam jedną z takich dawnych książek i zatrzymuję się na chwilę nad rozdziałem poświęconym zużytkowaniu poszczególnych części tuszy wieprzowej. Z tej pouczającej lektury - najlepiej, jeśli są w niej także schematy podziału tuszy - można się dowiedzieć, np. które części mięsa najbardziej nadają się do gotowania (przed i po zapeklowaniu), duszenia w sosie, smażenia na rozgrzanym tłuszczu i pieczenia. Kuchnia polska najbardziej ceni sobie z mięsa wieprzowego golonkę oraz schab. Mam nadzieję, że wierni miłośnicy mojej kuchni rodzinnej pamiętają przepis, który podawałem kiedyś na golonkę w piwie; w podobny sposób możemy przyrządzić również schab.
Umyty schab wkładamy na kilka godzin do bejcy piwnej. Sporządzamy ją z oleju i octu winnego z dodatkiem płynnego miodu, łyżki Warzywka, musztardy, listka laurowego, kilku ząbków czosnku, gorczycy, majeranku, kulek jałowca i ziarenek pieprzu; wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nacieramy schab bejcą i pozostawiamy w niej na kilka godzin. Po wyjęciu, schab nacinamy w kilku miejscach, a następnie przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Do bejcy zaś dolewamy szklankę piwa, dokładnie mieszamy i smarujemy nią obficie cały schab.
Ziemniaki - najlepiej, jeśli są nieduże - gotujemy w mundurkach, a kiedy przestygną, obieramy je i kroimy w krążki. Obkładamy nimi schab i podlewamy resztą bejcy z piwem, a następnie wstawiamy na godzinę do mocno rozgrzanego piekarnika. W tym czasie obieramy i obgotowujemy fasolkę szparagową; o tej porze roku najłatwiej sięgnąć po mrożonkę. Po godzinie mięso przekładamy na ogrzany półmisek, razem z krążkami ziemniaków oraz fasolką i dekorujemy natką pietruszki oraz zalewamy bejcą. Ale danie możemy również podać na stół na blaszce - wprost z piekarnika.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki