Logo Przewdonik Katolicki

Makaron zapiekany ze szpinakiem

ojciec Michał
Fot.

Składniki 1/2 kg makaronu - wstążek 2 paczki mrożonego szpinaku 4 jajka, kilka ząbków czosnku 15 dkg żółtego sera po 2 łyżki masła i mąki łyżka tartej bułki, mleko gałka muszkatołowa, tymianek sól, pieprz i cukier Z kuchni ojca Michała Kiedy w Italii zasiada się do stołu, zewsząd słychać życzenia: "Buon appetito!". Bo trzeba przyznać, że Włosi potrafili...

Składniki

1/2 kg makaronu - wstążek
2 paczki mrożonego szpinaku
4 jajka, kilka ząbków czosnku
15 dkg żółtego sera
po 2 łyżki masła i mąki
łyżka tartej bułki, mleko
gałka muszkatołowa, tymianek
sól, pieprz i cukier

Z kuchni ojca Michała

Kiedy w Italii zasiada się do stołu, zewsząd słychać życzenia: "Buon appetito!". Bo trzeba przyznać, że Włosi potrafili uczynić ze swojskiego makaronu danie wykwintne. My najczęściej gotujemy makaron nazbyt długo, przez co staje się kleisty. A przecież nawet jeśli nie mamy w kuchni zestawu z prawdziwego zdarzenia - cedzaka, sitka, chwytaka i łyżki do makaronu - to możemy ugotować go zgodnie ze sprawdzonymi zasadami. Należy więc do garnka wlać litr wody na każde 10 dkg makaronu, a osolić ją dopiero wtedy, gdy zacznie się gotować. Makaron wrzucamy na wrzątek partiami, a kiedy się ugotuje, należy natychmiast wlać do garnka ok. litr zimnej wody i błyskawicznie go odcedzić. Choć dzięki dodaniu oliwy nie powinien się kleić, to - już po odcedzeniu - możemy dodać do niego jeszcze odrobinę oleju albo masła. Zapraszam do zapiekanki z makaronu, szpinaku i jajek.
Szpinak częściowo rozmrażamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki i dolewamy mleka, przygotowując zasmażkę, którą łączymy ze szpinakiem i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy, aż do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Dopiero wtedy szpinak wstawiamy na palnik i gotujemy, dodając do smaku przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczyptę gałki muszkatołowej, tymianek oraz kilka ząbków roztartego czosnku, a potem wbijamy jajko - cały czas mieszając.
Pora na ugotowanie makaronu: wrzucamy go stopniowo na lekko osolony wrzątek, z kilkoma kroplami oleju i trzymamy przez kilka minut na małym ogniu, raz po raz mieszając. Następnie makaron zlewamy zimną wodą i odcedzamy. Trzy jajka gotujemy na twardo i po wystygnięciu siekamy na drobne kawałki. Natomiast żółty ser ścieramy na tarce.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, a potem układamy warstwami, pokrywającymi całą powierzchnię naczynia: makaron, szpinak i posiekane jajka, posypujemy przyprawami oraz cukrem i ponownie układamy, w tej samej kolejności kolejne warstwy, a wierzch posypujemy startym serem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki