Lasagne z szynką, groszkiem i beszamelem
ojciec Michał
Składniki
makaron:
1/2 kg mąki, 6 jaj, woda
farsz:
1/2 kg mięsa mielonego, jajko, bułka tarta
20 dkg szynki, puszka groszku,
puszka pomidorów, koncentrat pomidorowy
po 20 dkg żółtego sera i pieczarek,
kilka pieczarek z marynaty, pomidor, natka pietruszki
4 cebule, 3 ząbki czosnku,
olej, sól, pieprz, słodka papryka,
majeranek, oregano, gałka muszkatołowa
masło,...
Składniki
makaron:
1/2 kg mąki, 6 jaj, woda
farsz:
1/2 kg mięsa mielonego, jajko, bułka tarta
20 dkg szynki, puszka groszku,
puszka pomidorów, koncentrat pomidorowy
po 20 dkg żółtego sera i pieczarek,
kilka pieczarek z marynaty, pomidor, natka pietruszki
4 cebule, 3 ząbki czosnku,
olej, sól, pieprz, słodka papryka,
majeranek, oregano, gałka muszkatołowa
masło, mąką i mleko (na beszamel)
Z kuchni ojca Michała
Latem ubiegłego roku podawałem jeden z przepisów na "lasagne" (lazanię), czyli zapiekankę z wykorzystaniem płaskich, szerokich płatów ciasta makaronowego. Przypomnę więc tylko, że można je wykonać samodzielnie: do 1/2 kg mąki wbijamy 6 jajek i dodajemy tyle wody, aby ciasto stało się twarde; po rozwałkowaniu ciasto kroimy na prostokątne, szerokie płaty, które następnie gotujemy przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Ale makaron typu "lasagne" można, oczywiście, kupić w sklepie, zarówno ten który nie wymaga wstępnego gotowania, jak i taki, który przed zapiekaniem trzeba ugotować. A możemy lasagne przyrządzać na rozmaite sposoby: jarskie - z roślinami strączkowymi (np. z fasolką szparagową); owocowe - najlepiej z truskawkami; po bolońsku - z pożywnym farszem mięsnopieczarkowym i sosem pomidorowym; czy też - z kapustą i grzybami. Jak to w kuchni bywa, ilość kombinacji zależy wyłącznie od naszej fantazji kulinarnej, bo można - jak my dzisiaj - łączyć różne przepisy.
Zaczynamy od pokrojenia i przesmażenia pieczarek z krążkami cebuli. Mielone rozrabiamy z jajkiem, posiekaną cebulą i czosnkiem ściętym na wiórki, bułką tartą i majerankiem, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, oregano oraz gałką muszkatołową. Przesmażamy, cały czas mieszając; dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i dosypujemy tartej bułki, aż farsz będzie gęsty. Na końcu wrzucamy odsączony groszek. Szynkę kroimy w grubą kostkę, a potem na patelni przygotowujemy gęsty sos beszamelowy, rozprowadzając mlekiem zasmażkę.
Naczynie smarujemy olejem, układamy płaty lasagne, zalewamy je częścią beszamelu, rozprowadzamy warstwę farszu, którą nakrywamy lasagne i zalewamy kolejną częścią beszamelu oraz obsypujemy szynką i startym parmezanem. I tak układamy kolejne warstwy, a potem danie zapiekamy przez 40 minut w piekarniku. Przed podaniem na stół dekorujemy cząstkami pomidora, pieczarkami z marynaty oraz natką pietruszki.