Logo Przewdonik Katolicki

Sola zapiekana z warzywami

ojciec Michał
Fot.

Składniki: 1/2 kg filetów rybnych 20 dkg żółtego sera 1/2 kg marchwi duży seler 2-3 korzenie pietruszki 2 pory 2 strąki czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 30 dkg pieczarek 5 ząbków czosnku duży koncentrat pomidorowy kostka rosołowa jajko i bułka tarta olej i łyżka margaryny papryka mielona słodka i ostra, rozmaryn, sól, pieprz Z rodzinnej kuchni ojca Michała Do...

Składniki:

1/2 kg filetów rybnych
20 dkg żółtego sera
1/2 kg marchwi
duży seler
2-3 korzenie pietruszki
2 pory
2 strąki czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
30 dkg pieczarek
5 ząbków czosnku
duży koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
jajko i bułka tarta
olej i łyżka margaryny
papryka mielona słodka i ostra, rozmaryn, sól, pieprz

Z rodzinnej kuchni ojca Michała

Do zapiekanki potrzebne nam będą filety jakiejkolwiek ryby, ale osobiście polecam solę, rybę z rodziny płastug, nazwaną także podeszwicą. Żyje ona zagrzebana w piaskach wód przybrzeżnych, a badacze głębin widzieli ją leżącą w Rowie Mariańskim na głębokości blisko 11 km! Mięso soli jest niezwykle cenione przez smakoszy: wielu uważa, że to najsmaczniejsza z wszystkich ryb.
Zamrożone płaty soli skrapiamy cytryną, aby się nie rozpadły. Po oprószeniu solą, pieprzem i słodką papryką panierujemy je w jajku i tartej bułce z dodatkiem startego żółtego sera i obsmażamy na oleju. Ser parmezan dodany do panierki sprawi, że filety nabiorą złocistej barwy i będą chrupiące.
Czosnek, pokrojony w drobną kostkę, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Pieczarki po oczyszczeniu kroimy na grube plastry. Paprykę oczyszczamy, kroimy na kawałki i przez chwilę obsmażamy na oleju. Marchew i białą część porów kroimy w talarki, korzeń pietruszki i seler - w słupki, a następnie warzywa obgotowujemy przez kilka minut w wodzie z kostką rosołową.
W naczyniu żaroodpornym, którego wnętrze należy wysmarować margaryną, układamy część warzyw, papryki, pieczarek i usmażonych filetów. Na wierzchu rozprowadzamy łyżką połowę koncentratu z czosnkiem i doprawiamy solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką, a także rozmarynem. Układamy kolejną warstwę warzyw, grzybów i ryb, powtarzając czynności, a na zakończenie całą powierzchnię posypujemy resztą żółtego sera i wstawiamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki