Szaszłyki warzywne z ananasem Mariusz Starosta, Restauracja Tumska Szaszłyki warzywne z ananasem / fot. D. Witkowska Przepis na szaszłyki z ananasem. Składniki: 4 zielone papryczki 4 czerwone papryczki 4 pomidorki koktajlowe biała część pora 16 krewetek black tiger pół ananasa oliwa z oliwek łyżeczka miodu łyżeczka soku z cytryny sól pieprz patyczki do szaszłyków Ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy na 16 kawałków. Por kroimy na 8 części. Krewetki obieramy z ogonów. Wszystkie składniki, razem z pomidorkami i papryczkami, nadziewamy na przemian na patyczki. Oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz mieszamy. Marynatą smarujemy szaszłyki i odstawiamy je na 15 minut. Pieczemy na rozgrzanym grillu przez 10 minut z każdej strony. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.