Logo Przewdonik Katolicki

Wytrawne naleśniki

Mariusz Starosta. Restauracja Tumska
Fot. D. Witkowska

Przepis na ciasto oraz farsz.

Składniki na ciasto: 

250 g mąki pszennej 
2 jajka
250 g mleka
250 g wody gazowanej 
0,5 łyżeczki soli 
0,5 łyżeczki cukru 
50 ml oleju 

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor. 

Składniki na farsz:

2 pory
150 g suszonych pomidorów
50 ml śmietany 30%
120 g sera camembert 
50 g masła
sól
świeżo mielony pieprz 

Pora myjemy, kroimy w półksiężyce i przesmażamy na maśle. Suszone pomidory kroimy na mniejsze części i dodajemy na patelnię. Całość jeszcze chwilę smażymy, wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojony ser camembert i zestawiamy farsz z ognia. Po chwili ser się rozpuści. Naleśniki smarujemy farszem i składamy w kopertę. Podsmażamy na maśle. Dekorujemy według uznania. 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki