składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- cebula, 3 ząbki czosnku
- szklanka bulionu
- suszona bazylia, garstka listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- sól, pieprz, słodka papryka
- mozarella, kilka łyżek jogurtu greckiego
Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach ściągamy, a potem kroimy pomidory w kostkę. Cebulę tniemy w drobną kostkę, a czosnek na wiórki i przesmażamy razem z pomidorami na oliwie z oliwek. Wlewamy szklankę bulionu i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, oprószamy suszoną bazylią i dusimy pod przykryciem przez kilkanaście minut. Całość miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką oraz skrapiamy octem balsamicznym.
Mozarellę kroimy w plasterki, a listki bazylii płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Na dnie bulionówek układamy po dwa plasterki mozarelli i napełniamy je kremem pomidorowym. Każdą bulionówkę dekorujemy kleksem jogurtu greckiego i listkami świeżej bazylii. Krem pomidorowy podajemy razem z gorącymi krokietami.
Farsz do krokietów możemy przygotować według własnych upodobań kulinarnych. Zamiast mięsa możemy przyrządzić go z kiszonej kapusty i grzybów leśnych albo z pieczarek.
Jak przyrządzić krokiety?
Krokietami nazywamy naleśniki zapiekane z farszem. Możemy spożywać je jako osobną potrawę, ale najczęściej są one dodatkiem do rozmaitych zup, barszczu, rosołu albo kremów.
składniki:
· szklanka mąki
· jajko, 1 1/2 szklanki mleka
· olej, szczypta soli
farsz:
· mięso mielone, jajko
· cebula, ząbek czosnku
· bułka tarta, sól, pieprz
Jajko wbijamy do miski, solimy, wlewamy mleko i mieszamy. Wsypujemy stopniowo - nie przerywając mieszania – szklankę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Miskę z ciastem odstawiamy na pół godziny, a następnie dodajemy olej i mieszamy. Ciasto wylewamy porcjami na natłuszczoną patelnię i smażymy naleśniki. Mięso mielone przesmażamy na patelni z cebulką oraz czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Po przestygnięciu farsz rozprowadzamy na naleśnikach - brzegi pozostawiając wolne - i zwijamy w ruloniki, brzegi zawijając do środka. Krokiety obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i obsmażamy na złocisty kolor.