Logo Przewdonik Katolicki

Indyk w sosie pomarańczowo-cynamonowym z grillowanymi pyzami

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska

Przepis na indyka podawanego z grillowanymi pyzami i sosem pomarańczowo-cynamonowym.

Składniki:
120 g piersi z indyka
200 g modrej kapusty
pyza
3 pomarańcze
1,5 łyżeczki cynamonu
50 ml czerwonego półwytrawnego wina
jabłko
50 g masła
2 łyżeczki miodu
goździki
sól
świeżo mielony pieprz
cukier
ocet


Pierś z indyka myjemy. Osuszamy ją i oczyszczamy ze wszystkich błon. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i łączymy z jedną łyżeczką cynamonu. Filet doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie marynujemy w soku pomarańczowym. Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Kapustę modrą szatkujemy. Masło rozpuszczamy w garnku i smażymy kapustę. Dodajemy starte jabłko i czerwone półwytrawne wino. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i łyżką octu. Naszego indyka wyjmujemy z marynaty i pieczemy w piekarniku około 8–10 minut w temperaturze 180 stopni. Do małego rondla wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, cynamon i goździki. Gotujemy do czasu, aż sos się zredukuje. Pyzy przecinamy wzdłuż i grillujemy na suchej patelni. Na spód talerza nalewamy sos, kładziemy pół pyzy, następnie kapustę modrą, cienko pokrojonego indyka, przykrywamy to drugą połówką pyzy i dekorujemy konfiturą z żurawiny.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki