Logo Przewdonik Katolicki

Seler naciowy z serem pleśniowym

Mariusz Starosta. Restauracja Tumska
Seler naciowy z serem pleśniowym / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 porcje.

Składniki:
300 g selera naciowego
500 g pomidorów
2 cebule 
30 g masła 
1–2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka cukru
sól
pieprz
50 g sera pleśniowego
tymianek
szałwia
oregano
łyżeczka gorczycy białej w ziarnach
 
 
Sposób przygotowania:
Seler obieramy z łyka i kroimy w romby. Cebulę obieramy i siekamy.
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, seler, cukier, gorczycę i smażymy na złoty kolor. Następnie solimy, dodajemy ocet balsamiczny i dusimy. Na końcu dodajemy pomidory i dusimy tak długo, aż sok odparuje. Doprawiamy pieprzem i ziołami (najlepiej świeżymi).
Ser kroimy w kostkę i układamy na wierzchu warzyw, a gdy lekko się roztopi, przekladamy danie na talerze.
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki