Logo Przewdonik Katolicki

Krem z batatów z serkiem mascarpone i czarnuszką

Mariusz Starosta. Restauracja Tumska
Krem z batatów z mascarpone / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 porcje.

Składniki:
50 g masła
cebula
1 ząbek czosnku
500 g batatów
1 l bulionu
100 ml wina białego półwytrawnego
opakowanie serka mascarpone
czarnuszka
sól
świeżo mielony pieprz
 
Przygotowanie:
W garnku na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy posiekany czosnek i chwilę razem dusimy. Dodajemy białe wino i redukujemy. Bataty myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości batatów. Miksujemy na gładki krem i podajemy z mascarpone. Posypujemy czarnuszką.
 

 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki