Logo Przewdonik Katolicki

Krewetki – z morza na stół

Michał Gryczyński
Krewetki - śródziemnomorski przysmak / fot. Fotolia

Krewetki, razem z innymi skorupiakami i mięczakami – zwanymi owocami morza (z wł. frutti di mare) – na stałe zagościły na naszych stołach, a cenią je zwłaszcza miłośnicy diety śródziemnomorskiej. Pamiętajmy tylko, że nie powinny być wiotkie, lecz jędrne, suche i bez przebarwień na pancerzach.

Tortille z krewetkami, awokado i limonką
 
składniki:

  • 25 dag krewetek

  • 2 tortille

  • awokado, cebula

  • kilka liści sałaty lodowej

  • po 2 pomidory i limonki

  • 100 ml białego, wytrawnego wina

  • łyżeczka syropu klonowego

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 pomidory suszone

  • sól, biały pieprz

Krewetki wyjmujemy z karapaksów – chitynowych pancerzyków – i usuwamy główki, a z ogonków wyciągamy czarne żyłki, które biegną wzdłuż grzbietów. Myjemy je, osuszamy i skrapiamy sokiem z połowy cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, z dodatkiem łyżeczki masła, wrzucamy krewetki i obsmażamy przez 3 minuty, a gdy się zaróżowią, wlewamy białe wino i przez chwilę dusimy. Pomidory – bez skórki – kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę, a z obranego awokado usuwamy pestkę i tniemy w ósemki. Siekamy natkę pietruszki. Pomidory, cebulkę, awokado i natkę przekładamy do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki i mieszamy. Sałatę rwiemy na strzępy. Majonez mieszamy z pomidorami suszonymi – pokrojonymi w kostkę – łyżką oliwy z zalewy i łyżeczką syropu klonowego. Tortille namaczamy w letniej wodzie i wkładamy na pół minuty na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu, a potem przekładamy na talerze. Smarujemy je sosem majonezowym, obsypujemy kawałkami sałaty, nakładamy krewetki oraz pozostałe składniki i rolujemy. Podajemy z ćwiartkami limonki. 
 
Tartaletki z krewetkami na masie serowej
 
ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej

  • 10 dag masła

  • 2 łyżki zimnej wody

  • sól

nadzienie:

  • 25 dag krewetek

  • 25 dag serka mascarpone

  • 15 dag kwaśnej śmietany

  • kilka suszonych pomidorów

  • cebula, 2 ząbki czosnku

  • papryczka chili

  • oliwa z oliwek, masło

  • natka pietruszki, listki bazylii

  • sól, biały pieprz

Zimne masło kroimy na kawałki, zasypujemy mąką, doprawiamy szczyptą soli i siekamy nożem. Wlewamy 2 łyżki zimnej wody i zagniatamy ciasto, a gdy będzie gładkie i elastyczne, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki i nakłuwamy widelcem. Każdą obciążamy ziarenkiem fasoli, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i pieczemy przez około 20 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, z dodatkiem łyżeczki masła, przesmażamy plasterki czosnku z plasterkami papryczki, wrzucamy krewetki i obsmażamy przez 3 minuty, aż się zaróżowią. Wyjmujemy je, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulkę i obsmażamy do zeszklenia. W misce mieszamy śmietanę z serkiem mascarpone. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pomidory – pokrojone w paski – przesmażoną cebulkę, papryczkę oraz czosnek, a także posiekaną natkę i bazylię. Ponownie miksujemy. Masą serową napełniamy foremki, do każdej wkładamy po 3–4 krewetki i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki