Logo Przewdonik Katolicki

Zamiast drożdży

Michał Gryczyński

Soda oczyszczona, proszek do pieczenia zamiast drożdży.

Babka zwana pieguskiem
składniki:

  • 30 dag mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 25 dag masła

  • szklanka maku

  • szklanka mleka

  • 25 dag cukru, sól

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • olejek migdałowy

 
Mąkę mieszamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, a następnie przesiewamy przez sito. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.  Białka ubijamy, ze szczyptą soli, na sztywną pianę, natomiast żółtka ucieramy z masłem – o temperaturze pokojowej – za pomocą miksera, do chwili aż uzyskamy jasną, puszystą masę. Do żółtek wsypujemy mąkę z proszkiem, szklankę maku – suchego, a więc bez wcześniejszego zaparzania – wlewamy szklankę mleka oraz olejek migdałowy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się. Formę do pieczenia natłuszczamy masłem, oprószamy mąką, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na minimum 45 minut, a najlepiej na godzinę. Przez pierwszych 20 minut pieczemy w temperaturze 160ᵒC, a potem temperaturę podwyższamy do 180ᵒC. Jeśli babka zacznie zbytnio się przyrumieniać, można przykryć ją folią aluminiową, ale lepiej nie otwierać piekarnika. Czy piegusek jest gotowy najlepiej sprawdzić, nakłuwając ciasto drewnianym patyczkiem; jeśli jest wilgotny, dopiekamy jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dekorujemy go według własnych upodobań, np. białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła, albo białym lukrem.
 
Błyskawiczna pizza z patelni
 
ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

  • łyżeczka sody oczyszczonej (albo proszku do pieczenia),

  • ocet winny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1/2 szklanki wody

  • sól

 
nadzienie:

  • 1/2 kulki sera mozzarella

  • pomidor, szynka

  • kilka oliwek bez pestek

  • koncentrat pomidorowy, 2 ząbki czosnku

  • po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii

  • 2 łyżki startego żółtego sera

 
Mąkę przesiewamy, w kopczyku robimy wgłębienie i wlewamy wodę, oliwę oraz sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości octu winnego. Doprawiamy szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto, które powinno mieć średnicę nieco większą od średnicy patelni. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220ᵒC. Kilka łyżek koncentratu pomidorowego mieszamy w miseczce z niewielką ilością wody, a potem doprawiamy ziołami prowansalskimi i szczyptą soli, cukru oraz pieprzu. Dodajemy ząbki czosnku przepuszczone przez praskę i mieszamy. Szynkę, pomidora i mozzarellę tniemy w plastry, a oliwki na połówki. Patelnię – koniecznie z metalową rączką – cieniutko natłuszczamy oliwą i rozgrzewamy, a gdy jest gorąca wkładamy ciasto i około 5 minut podsmażamy. W tym czasie wierzch smarujemy koncentratem, oprószamy bazylią oraz oregano i rozkładamy plastry szynki, mozzarelli i pomidorów oraz oliwki. Całość skrapiamy nieco oliwą i wstawiamy – razem z patelnią – na około 5 minut do piekarnika. Przed podaniem oprószamy startym żółtym serem. 
 





 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki