Logo Przewdonik Katolicki

Rolmopsy i śledzie "pod pierzynką"

ojciec Michał
Fot.

Śledzie będą delikatniejsze w smaku, a ich charakterystyczny zapach złagodnieje, jeśli wymoczymy je przez 23 godziny w zimnym tłustym mleku albo gazowanej wodzie mineralnej.

Śledzie będą delikatniejsze w smaku, a ich charakterystyczny zapach złagodnieje, jeśli wymoczymy je przez 2–3 godziny w zimnym tłustym mleku albo gazowanej wodzie mineralnej.

 

Rolmopsy

 

Składniki:

·         40 dag filetów śledziowych

·         8,5 dag cebuli

·         5 dag marchwi

·         6 dag kiszonego ogórka

·         1,5 dag musztardy

·         łyżka gorczycy

·         10 ml oleju

 

Marynata:

·         300 ml wody

·         30 ml octu 6%

·         4 dag cebuli

·         sól, cukier, pieprz ziarnisty

·         ziele angielskie, liść laurowy

 

 

 

Śledzie myjemy i moczymy w zimnej wodzie. Marchew oczyszczamy, płuczemy, kroimy w paski i gotujemy. Cebulę kroimy w piórka, a ogórek w paski. Filety osączamy z wody, smarujemy musztardą, posypujemy gorczycą i kładziemy na nie po kawałku ogórka, cebuli oraz marchewki, zwijamy w rulony i spinamy dwoma wykałaczkami. Każdego rolmopsa przecinamy ostrym nożem pomiędzy wykałaczkami. Przygotowujemy marynatę: w emaliowanym naczyniu zagotowujemy wodę z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do wrzątku pokrojoną cebulę, sól i cukier, a na końcu ocet. Marynatę przykrywamy i studzimy. Gotowe rolmopsy układamy w słoju i zalewamy zimną marynatą, pozostawiając je na co najmniej 12 godzin w marynacie. 

 


Śledzie „pod pierzynką”

 

Składniki:

·         40 dag filetów śledziowych

·         ok. 12,5 dag majonezu

·         20 dag cebuli

·         20 dag kiszonego ogórka

·         25 dag ziemniaków

·         25 dag surowych buraczków ćwikłowych

·         3 jajka

·         zielona pietruszka

 

Śledzie dwukrotnie płuczemy w zimnej wodzie, później moczymy w mleku ok. 4 godzin, osączamy, kroimy w kostkę lub paski. Gotujemy ziemniaki (w mundurkach) i jajka. Cebulę i ogórek kroimy w kostkę, mieszamy ze śledziami. Pokrojone składniki układamy na dnie szklanego szerokiego naczynia. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i układamy na śledziach, cebuli i ogórkach. Obieramy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Kroimy białka w kostkę i układamy w naczyniu jako kolejną warstwę. Buraczki ścieramy na tarce, lekko solimy, osączamy i układamy na białku. Na buraczkach kładziemy warstwę majonezu, posypujemy pokruszonymi żółtkami i drobno pokrojoną zieloną pietruszką.

 

 

*Oba przepisy pochodzą z książki siostry Grażyny Małeckiej Świętowanie w rodzinie. Sprawdzone przepisy Sióstr Urszulanek, Wydawnictwo Święty Wojciech, Poznań 2008.

 


 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki