składniki:
- 1/2 kg żółtego sera
- 10 dag wędliny
- 1-2 jajka
- 2 marchewki
- 1/2 puszki zielonego groszku
- natka pietruszki
- 6 dag masła
- 10 dag sera topionego
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Gotujemy również marchewki w lekko osolonym wrzątku. Masło, ser topiony, sól i pieprz ucieramy na gładką masę. Jajka, wędlinę i marchew kroimy w drobną kostkę i dodajemy do utartej masy. Siekamy natkę pietruszki i łączymy z masą. Dodajemy groszek odsączony z zalewy. Żółty ser kroimy w małe kawałki, wkładamy do salaterki i roztapiamy w kuchence mikrofalowej. Gdy ser będzie stopiony, wyjmujemy go na stolnicę zmoczoną wodą i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1/2 cm. Rozwałkowany ser smarujemy przygotowaną masą i ciasno zwijamy w rulon. Owijamy roladę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Schłodzoną roladę kroimy w plastry.
Przepis pochodzi z książki siostry Grażyny Małeckiej Świętowanie w rodzinie, sprawdzone przepisy Sióstr Urszulanek, Wydawnictwo Święty Wojciech, Poznań 2008.
Seler smażony
Petra Altmann w książceZdrowe odżywianie według recept klasztornych (Wydawnictwo Święty Wojciech, Poznań 2009), podaje dwa warianty przepisu na ten specjał.
składniki:
- 40 dag selera
- 4 jajka
- 12,5 dag mąki orkiszowej
- 5 dag zmielonych orzechów laskowych lub 12,5 dag sezamu
- 10 dag szynki gotowanej albo sera w plastrach
- masło do smażenia lub olej
- szczypta soli do smaku
wariant pierwszy:
Seler obieramy, gotujemy 30 minut, a następnie kroimy na osiem plastrów o równej grubości. Obkładamy szynką lub serem, maczamy w masie z jaj, następnie obtaczamy w mące orkiszowej wymieszanej z orzechami laskowymi lub sezamem i smażymy krótko na maśle lub oleju z obu stron.
wariant drugi:
Seler drobno ścieramy. Szynkę lub ser kroimy w kostkę. Mieszamy seler oraz szynkę lub ser z resztą składników, z masy formujemy osiem kotletów i smażymy na tłuszczu aż do uzyskania stałej konsystencji.