składniki:
· 1/2 kg truskawek
· 2 pomarańcze
· sok z 2 pomarańczy
· sok z limonki
· 30 dag cukru
· lody śmietankowe
· kilka gałązek rozmarynu
Rozpoczynamy od najbardziej pracochłonnej czynności, czyli przygotowania pomarańczy. Obieramy je i dzielimy na cząstki, a następnie – za pomocą ostrego nożyka – usuwamy wszystkie błonki. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, a potem z limonki. Truskawki myjemy, razem z szypułkami, pod bieżącą wodą i osuszamy. Usuwamy szypułki i przekrawamy truskawki na połówki, a jeśli są duże, każdą kroimy na 3-4 plasterki. Rozmaryn drobno kroimy.
Na suchą patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go. Kiedy zaczyna brązowieć, dodajemy do niego truskawki oraz obrane cząstki pomarańczy. Wlewamy oba soki i dodajemy rozmaryn. Smażymy na średnim ogniu przez krótki okres czasu, najwyżej przez 4-5 minut. Deser wykładamy na talerzyki lub do pucharków, układając na wierzchu każdej porcji gałkę lodów śmietankowych i dekorujemy gałązkami rozmarynu. Należy zrobić to od razu po zdjęciu gorących owoców z patelni, bo chodzi o to, aby w zetknięciu z nimi lody zaczęły topnieć. Możemy do deseru wykorzystać lody kupione w sklepie, chociaż najlepsze będą, oczywiście, lody przyrządzone domowym sposobem.
Limonka jest starszą siostrą cytryny i zawiera więcej od niej witaminy C. Sok z limonki wyciska się trudniej niż z cytryny, więc przed przekrojeniem należy rozmasować ją dłonią.
Lody domowe
Oto dwa przepisy na lody, które możemy przyrządzić samodzielnie. Jeśli chcemy nadać im inny smak, wystarczy, że dodamy np.: 2 łyżeczki kakao, kawy rozpuszczalnej albo zmiksowane owoce (truskawki, brzoskwinie z syropu, jagody), ewentualnie bakalie.
składniki:
· 2 szklanki kremówki
· 1/2 szklanki cukru pudru
· 2/3 szklanki białek
· 1 albo 2 cukry waniliowe
Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie ubijamy białka, a potem zagęszczamy je cukrem pudrem. Powoli mieszamy śmietankę z białkami. Wkładamy na kilkanaście godzin do zamrażalnika.
składniki:
· 2 jajka
· 300 ml śmietanki – kremówki
· 12 dag cukru
· łyżka przegotowanej, ciepłej wody
W misce ubijamy białka z połową cukru na sztywną pianę, w drugiej - kremówkę, a w trzeciej żółtka z pozostałym cukrem oraz wodą. Zawartość wszystkich trzech misek delikatnie łączymy i przekładamy do pojemnika. Zawijamy go w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 12 godzin.