Logo Przewdonik Katolicki

Deser truskawkowo-pomarańczowy z lodami

ojciec Michał
Fot.

Rozpoczynamy od najbardziej pracochłonnej czynności, czyli przygotowania pomarańczy. Obieramy je i dzielimy na cząstki, a następnie za pomocą ostrego nożyka usuwamy wszystkie błonki. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, a potem z limonki.

 

składniki:

·        1/2 kg truskawek

·        2 pomarańcze

·        sok z 2 pomarańczy

·        sok z limonki

·        30 dag cukru

·        lody śmietankowe

·        kilka gałązek rozmarynu

Rozpoczynamy od najbardziej pracochłonnej czynności, czyli przygotowania pomarańczy. Obieramy je i dzielimy na cząstki, a następnie – za pomocą ostrego nożyka – usuwamy wszystkie błonki. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, a potem z limonki. Truskawki myjemy, razem z szypułkami, pod bieżącą wodą i osuszamy. Usuwamy szypułki i przekrawamy truskawki na połówki, a jeśli są duże, każdą kroimy na 3-4 plasterki. Rozmaryn drobno kroimy. 

Na suchą patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go. Kiedy zaczyna brązowieć, dodajemy do niego truskawki oraz obrane cząstki pomarańczy. Wlewamy oba soki i dodajemy rozmaryn. Smażymy na średnim ogniu przez krótki okres czasu, najwyżej przez  4-5 minut. Deser wykładamy na talerzyki lub do pucharków, układając na wierzchu każdej porcji gałkę lodów śmietankowych i dekorujemy gałązkami rozmarynu. Należy zrobić to od razu po zdjęciu gorących owoców z patelni, bo chodzi o to, aby w zetknięciu z nimi lody zaczęły topnieć. Możemy do deseru wykorzystać lody kupione w sklepie, chociaż najlepsze będą, oczywiście, lody przyrządzone domowym sposobem.    

 

 


 

Limonka jest starszą siostrą cytryny i zawiera więcej od niej witaminy C. Sok z limonki wyciska się trudniej niż z cytryny, więc przed przekrojeniem należy rozmasować ją dłonią.

 

Lody domowe

Oto dwa przepisy na lody, które możemy przyrządzić samodzielnie. Jeśli chcemy nadać im inny smak, wystarczy, że dodamy np.: 2 łyżeczki kakao, kawy rozpuszczalnej albo zmiksowane owoce (truskawki, brzoskwinie z syropu, jagody), ewentualnie bakalie.

 

składniki:

·        2 szklanki kremówki

·        1/2 szklanki cukru pudru

·        2/3 szklanki białek

·        1 albo 2 cukry waniliowe

 

Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie ubijamy białka, a potem zagęszczamy je cukrem pudrem. Powoli mieszamy śmietankę z białkami. Wkładamy na kilkanaście godzin do zamrażalnika.

 

składniki:

·        2 jajka

·        300 ml śmietanki – kremówki

·        12 dag cukru

·        łyżka przegotowanej, ciepłej wody

 

W misce ubijamy białka z połową cukru na sztywną pianę, w drugiej -  kremówkę, a w trzeciej żółtka z pozostałym cukrem oraz wodą. Zawartość wszystkich trzech misek delikatnie łączymy i przekładamy do pojemnika. Zawijamy go w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 12 godzin.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki