Energooszczędność, cicha praca i duża pojemność - to podstawowe cechy idealnej lodówki. Na rynku funkcjonują trzy główne typy tego urządzenia: chłodziarki, zamrażarki oraz chłodziarko-zamrażarki. Wybór zależy oczywiście od zasobności kieszeni konsumenta, przy czym w naszych rodzimych realiach mieszkaniowych najczęstszym i najbardziej logicznym rozwiązaniem jest kupno chłodziarko-zamrażarki.
Decydując się na konkretny model, zacznijmy od sprawdzenia jego klasy efektywności energetycznej - naprawdę warto dołożyć trochę więcej pieniędzy, by otrzymać produkt, który nie będzie powodował stanu przedzawałowego na widok kolejnego rachunku za prąd. Najlepsze urządzenia wyróżniają się klasą energetyczną A++ oraz A+. Po kilku latach użytkowania pozwalają one zaoszczędzić aż do kilku tysięcy złotych z tytułu niższego zużycia energii, i to nawet biorąc pod uwagę droższy koszt zakupu takiego modelu.
Kolejna istotna rzecz to głośność pracy – naprawdę nie jesteśmy już skazani na radzieckie lodówki, przypominające swoimi odgłosami rakiety startujące z kosmodromu Bajkonur. Starajmy się raczej wybierać urządzenia, których głośność nie przekracza 45 decybeli (dB).
No i wreszcie optymalna pojemność. Zakłada się, że dla czteroosobowej rodziny powinna ona wynosić ok. 190 litrów w przypadku części chłodzącej i 40 litrów dla części mrożącej.
Dodatkowe kwestie, na które należy zwrócić uwagę, to zdolność do utrzymywania temperatury bez zasilania (nawet do 48 godz. pracy), zdolność zamrażania na dobę (w zależności od typu od 4 do 12 kg), liczba oraz rodzaj półek i szuflad, ergonomia wnętrza, wyposażenie w powłokę antybakteryjną czy też możliwość obustronnego montażu drzwi.