Stawy na diecie
Renata Krzyszkowska, PK
Fot.
Jak wynika ze statystyk, aż 9 mln Polaków cierpi na bóle stawów. Przyczyną są schorzenia reumatyczne, które obejmują około 200 różnych chorób stawów i kości. Jedną z najczęstszych jest reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Schorzenie powstaje, gdy z bliżej nierozpoznanych przyczyn białe krwinki systemu odpornościowego atakują błonę maziową, wyściełającą stawy, co powoduje...
Jak wynika ze statystyk, aż 9 mln Polaków cierpi na bóle stawów. Przyczyną są schorzenia reumatyczne, które obejmują około 200 różnych chorób stawów i kości. Jedną z najczęstszych jest reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Schorzenie powstaje, gdy z bliżej nierozpoznanych przyczyn białe krwinki systemu odpornościowego atakują błonę maziową, wyściełającą stawy, co powoduje jej zniszczenie. Zaatakowane stawy podlegają procesowi zapalnemu, puchną, stają się obolałe. Leczenie jest bardzo długie i kosztowne, tymczasem nie wszyscy wiedzą, że bardzo pomocne w łagodzeniu skutków choroby może być odpowiednie odżywianie, a dokładnie dieta śródziemnomorska bogata w ryby, oliwę, warzywa i owoce. O jej korzystnych skutkach pisaliśmy już wielokrotnie. Przypuszczalnie łatwiej byłoby wyliczyć na co ona nie skutkuje, niż to na co pomaga, ale rzeczywiście także w przypadku schorzeń reumatycznych wydaje się mieć zbawienne działanie. Szwedzcy naukowcy zaobserwowali na podstawie przeprowadzonych badań, że już po trzech tygodniach stosowania diety pacjenci z RZS tracą na wadze i obniża się u nich poziom cholesterolu we krwi. Po kilkunastu tygodniach znacznie zwiększa się ruchomość stawów, zmniejsza się w nich stan zapalny i poprawia się jakość życia pacjentów.