Kwas foliowy, czyli inaczej witamina B9, to jasnożółta substancja łatwo rozpuszczalna w wodzie. Pierwszy raz witaminę B9 wyizolowano z liści szpinaku i stąd też nazwa: po łacinie „folium” znaczy liść. Kwas foliowy odpowiada za wiele ważnych funkcji życiowych m.in. reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg. Jego niedobory w diecie kobiet w ciąży prowadzą do ciężkich zaburzeń rozwojowych ich nienarodzonych dzieci. Jedno na tysiąc dzieci przychodzących na świat w Polsce cierpi na wadę cewy nerwowej, np. rozszczep kręgosłupa, przepuklinę mózgową lub bezmózgowie. Zapobiec temu może profilaktyczne zażywanie przez przyszłe matki właśnie kwasu foliowego. Przeciętne jego spożycie przez dorosłą osobę wynosi 0,15-0,25 mg/dobę. Zalecana dawka to 0,6 mg/dobę, a dla kobiet w ciąży lub dopiero ją planujących nawet 0,8 mg/dobę. Wskutek stosowania obróbki kulinarnej produktów zawierających kwas foliowy jego poziom obniża się dość znacznie. Lekarze zalecają zatem zażywanie tej witaminy w tabletkach. Można je kupić w aptece bez recepty. Ważne, by przyszłe matki zaczęły przyjmowanie kwasu foliowego jeszcze przed poczęciem dziecka, co pozwoli uniknąć wspomnianych zaburzeń rozwojowych płodu. Gdy dziecko w łonie matki ma już 4-6 tygodni, jego mózg i rdzeń kręgowy są już ukształtowane i na rozpoczęcie w pełni skutecznej profilaktyki jest za późno.
Zawartość kwasu foliowego w wybranych produktach żywnościowych w mcg/100g
produkt | świeży | gotowany | procent strat |
Wątroba | 219-364 | 145-240 | 34 |
Otręby pszenne | 258 | | |
Szpinak | 155 | 29-90 | 42 |
Brukselka | 88-170 | 36 | 69 |
Szparagi | 70-175 | | |
Bób | 130 | 37 | 72 |
Kalafior | 120 | 51 | 58 |
Brokuły | 90 | 64 | 29 |
Groch | 87 | 34 | 61 |
Jajko | 70 | 30 | 57 |
Chleb pszenny pełnoziarnisty | 39 | | |
Papryka | 37 | | |
Sałata | 33 | | |
Kapusta | 16-45 | 11 | 53 |
Banany | 28-36 | | |
Pomarańcze | 24 | | |
Sery | 16 | | |
Mleko krowie | 2-12 | | |
Wołowina, drób, wieprzowina | 5-18 | | |
Jabłka | 6 | | |