Logo Przewdonik Katolicki

Pomidory faszerowane

ojciec Michał
Fot.

Pomidory myjemy, odcinamy ich górne części, natomiast z dolnych wydrążamy łyżeczką miąższ i odcedzamy go na sicie. Przygotowujemy farsz: groszek odsączamy z zalewy i przekładamy do miski, jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i wrzucamy do groszku. Wkruszamy ćwierć kostki sera Feta, dodajemy połowę miąższu z pomidorów, a także szynkę i ogórki konserwowe ...

Pomidory myjemy, odcinamy ich górne części, natomiast z dolnych wydrążamy łyżeczką miąższ i odcedzamy go na sicie. Przygotowujemy farsz: groszek odsączamy z zalewy i przekładamy do miski, jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i wrzucamy do groszku. Wkruszamy ćwierć kostki sera „Feta”, dodajemy połowę miąższu z pomidorów, a także szynkę i ogórki konserwowe – również pokrojone w kostkę – łyżkę majonezu i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. A teraz drugi farsz: oczyszczamy grzyby, kroimy je w plastry i przesmażamy na maśle z posiekaną cebulką, doprawiając solą i pieprzem. Po wystudzeniu dodajemy drugą połowę miąższu, pokrojony szczypiorek i serek homogenizowny, rozmieszany wcześniej z kilkoma łyżkami jogurtu i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Pomidory napełniamy farszem, a na wierzchu każdego kładziemy mały wiórek masła i nieco startego żółtego sera. Nafaszerowane pomidory – razem z odciętymi „czapeczkami” – wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego oliwą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika, nagrzanego do temperatury ok. 160 stopni. Po zapieczeniu pomidory przekładamy na liście sałaty i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Pomidory możemy faszerować również innymi składnikami, np. serem „Feta” i oliwkami; serkami topionymi zmieszanymi ze śmietanką; drobiowym mięsem mielonym, przesmażonym z cebulką oraz zmieszanym z serem „Feta” i tymiankiem; szpinakiem zmieszanym z ryżem i posiekanymi orzechami laskowymi; bryndzą z pokrojonym świeżym ogórkiem, słodką śmietaną, czosnkiem i natką; tuńczykiem (albo anchois), z jajkiem i majonezem.

składniki:

• 6-8 dużych, mięsistych pomidorów
• 15 dag grzybów leśnych
• 2 plastry szynki, 10 dag żółtego sera
• 2 jajka, 1/4 puszki groszku
• 2 ogórki konserwowe
• 1/4 kostki sera „Feta”, łyżka majonezu
• 1/2 kubka serka homogenizowanego, jogurt naturalny
• masło, oliwa
• szczypiorek, natka pietruszki
• kilka liści sałaty, pomidorki koktajlowe
• sól, pieprz


Skarbnica likopenu

Pomidory zawierają bezcenny likopen, silny przeciwutleniacz, który ma zdolność – dwukrotnie większą od beta-karotenu – zwalczania wolnych rodników. Zapewnia on ochronę przed niekorzystnym wpływem utleniaczy, prowadzących do raka, chorób serca czy artretyzmu. Warto więc jadać, oprócz surowych pomidorów, również przeciery, sosy i soki pomidorowe. Najlepiej dodawać do nich odrobinę oliwy z oliwek i lekko je podgrzewać, dzięki czemu organizm łatwiej przyswoi likopen.

Smaczne i zdrowe

Niski indeks glikemiczny i niewielka kaloryczność sprawiają, że pomidory stanowią podstawę licznych diet, zwłaszcza odchudzających. Jedzenie ich w dużych ilościach zapobiega powstawaniu nowotworów prostaty i gardła, spowalnia procesy starzenia, koi nerwy i odmładza skórę. Są one cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, pektyn, kwasów, a także mikroelementów: potasu, żelaza, magnezu, sodu, wapnia, fosforu, czy cynku, oraz witamin, szczególnie C i E, ale również A, B, D, K i PP.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki