Logo Przewdonik Katolicki

Im ciemniejsze tym zdrowsze

Renata Krzyszkowska, PK
Fot.

Jagody, jeżyny, ciemne winogrona, czereśnie, wiśnie, ale też buraki, bakłażany czy choćby rzodkiewki, słowem wszystkie ciemne owoce i warzywa mogą być pomocne w zapobieganiu i leczeniu nowotworów jelita grubego. Zawierają bowiem działające przeciwrakowo barwniki, antocyjaniny, które występują w ponad 600 różnych odmianach. Nadają one owocom, warzywom oraz kwiatom barwę fioletową,...

Jagody, jeżyny, ciemne winogrona, czereśnie, wiśnie, ale też buraki, bakłażany czy choćby rzodkiewki, słowem wszystkie ciemne owoce i warzywa mogą być pomocne w zapobieganiu i leczeniu nowotworów jelita grubego. Zawierają bowiem działające przeciwrakowo barwniki, antocyjaniny, które występują w ponad 600 różnych odmianach. Nadają one owocom, warzywom oraz kwiatom barwę fioletową, niebieską lub czerwoną. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na szczurach oraz wyhodowanych w laboratorium ludzkich komórkach rakowych. Ich wyniki okazały się rewelacyjne. Wyciągi zawierające antocyjaniny spowalniały rozwój nowotworu o 50-80 procent. Barwniki te dość słabo wchłaniają się do krwi, za to dość silnie działają na ścianki jelita. Z uwagi na tak korzystne działanie antocyjanin naukowcy proponują rozważyć, czy nie można by zastosować ich jako barwników spożywczych.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki