Nie wyjdą nikomu bokiem
Renata Krzyszkowska
Fot.
Boczniaki to grzyby, które choć rosną na drzewach (głównie topolach i wierzbach), w lesie raczej trudno spotkać. Te dostępne w sprzedaży pochodzą z hodowli i przez wielu smakoszy grzybów są jeszcze wciąż za mało doceniane. Tymczasem są niezwykle zdrowe i smaczne. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, zawierają cały zestaw mikroelementów i soli mineralnych: magnez, cynk, potas, żelazo,...
Boczniaki to grzyby, które choć rosną na drzewach (głównie topolach i wierzbach), w lesie raczej trudno spotkać. Te dostępne w sprzedaży pochodzą z hodowli i przez wielu smakoszy grzybów są jeszcze wciąż za mało doceniane. Tymczasem są niezwykle zdrowe i smaczne. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, zawierają cały zestaw mikroelementów i soli mineralnych: magnez, cynk, potas, żelazo, sporo białka, witaminy z grupy B, kwas foliowy i wiele innych korzystnych składników, w tym działających przeciwwirusowo, bakteriobójczo, a nawet przeciwnowotworowo. Naukowcy wyizolowali z boczniaków tzw. beta glukan, który korzystnie wpływa na układ immunologiczny. Można go już kupić w postaci tabletek. U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru we krwi. Spośród wszystkich grzybów boczniak jest chyba najlżej strawny i można go podawać nawet dzieciom. Hodowle boczniaków łatwo nadzorować, dzięki czemu, w odróżnieniu od grzybów leśnych, są wolne od zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska. Grzyby te docenił też przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny. Wyciągi z boczniaka wchodzą w skład np. różnych kremów, a w Czechach z grzybów tych produkuje się środki dietetyczne: Pleurotus 600 i Hliveta Eritaden.