Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu: rozkruszamy drożdże, dodajemy trochę cukru, wsypujemy łyżkę mąki, wlewamy kilka łyżek wody i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekając aż wyrośnie. W tym czasie przygotujemy dodatki do pizzy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką i obsmażamy przez kilka minut na oliwie. Rozgniatamy ząbki czosnku i rozcieramy je na miazgę, a potem mieszamy z koncentratem pomidorowymi i doprawiamy suszoną bazylią. Paprykę kroimy w paski, a pomidory w ósemki. Groszek i ananasy odsączamy z zalewy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry, a następnie przesmażamy na patelni razem z cebulą pokrojoną w krążki. Żółty ser ścieramy na tarce.
Mąkę przesiewamy przez sito, aby się napowietrzyła, wlewamy do niej wyrośnięte drożdże i poprzez dolewanie wody rozczyniamy ciasto. Dodajemy łyżeczkę soli, wlewamy oliwę z oliwek i starannie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wtedy przykrywamy miskę wilgotną szmatką i pozostawiamy na pół godziny, a kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i ponownie starannie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest już gładkie i elastyczne możemy je rozwałkowywać. Proponuję nadać mu kształt kwadratu, który przełożymy na blachę z piekarnika, wcześniej natłuszczoną oliwą. Ciasto rozciągamy palcami aż po krawędzie blachy, brzegi wywijamy ku górze, a wierzch nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem.
Powierzchnię ciasta smarujemy koncentratem i oprószamy oregano oraz tymiankiem. Rozkładamy równomiernie kawałki kurczaka, pieczarki z cebulą, cząstki pomidorów, paski papryki, kawałki ananasów, groszek i obsypujemy częścią startego sera. Blachę wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez 20-30 minut, do wyrośnięcia i zrumienienia ciasta. Po wyjęciu obsypujemy pizzę resztą startego sera i dekorujemy listkami bazylii.
ciasto drożdżowe:
• 60 dag mąki
• 5 dag świeżych drożdży
• szklanka letniej wody
• cukier, sól
• 3 łyżki oliwy z oliwek
dodatki do pizzy:
• 2 filety z kurczaka
• 20 dag żółtego sera
• koncentrat pomidorowy
• 3 pomidory, strąk papryki
• 20 dag pieczarek
• puszka groszku, puszka ananasów
• 3 cebule, 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek
• kilka gałązek świeżej bazylii
Patriotyczna pizza
Powiada się, że w czasach nowożytnych pierwszą pizzę przyrządził w 1889 r. na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej – małżonki króla Humberta I – neapolitański piekarz Raffaele Esposito. Dla uświetnienia wizyty monarchini w Neapolu nazwał ową pizzę „margherita”, a przygotował ją w barwach narodowych Italii z pomidorami (czerwień), serem mozzarella (biel) oraz bazylia (zieleń).
Od pitty do pizzy
Chyba żadna inna potrawa nie zrobiła takiej kariery jak pizza. Jej poprzedniczką była pitta, placek chlebowy z nadzieniem, wypiekany już w Pompejach, co potwierdzają freski. Podobno swoją pizzę – płaski chleb z oliwą, czosnkiem i ziołami – mieli także starożytni Grecy. A kiedy na europejskich stołach zagościły pomidory, to nie sposób było wyobrazić sobie pizzy bez dodtku tego warzywa.