Mleko dla zuchwałych
Renata Krzyszkowska
Powszechnie wiadomo, że mleko jest bardzo zdrowe, bo dostarcza dużo białka, witamin i minerałów, zwłaszcza wapnia, które jest niezbędnym budulcem naszych kości. Jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę. Niestety, nie wszystkim służy picie mleka. Wiele osób po jego spożyciu ma wzdęcia, bulgotanie w brzuchu, biegunkę, skurcze jelit. Dzieje się tak, gdy...
Powszechnie wiadomo, że mleko jest bardzo zdrowe, bo dostarcza dużo białka, witamin i minerałów, zwłaszcza wapnia, które jest niezbędnym budulcem naszych kości. Jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę. Niestety, nie wszystkim służy picie mleka. Wiele osób po jego spożyciu ma wzdęcia, bulgotanie w brzuchu, biegunkę, skurcze jelit. Dzieje się tak, gdy organizm nie wytwarza enzymów trawiących laktozę, czyli cukier mlekowy, jeden ze składników mleka. Niestrawiona laktoza przechodzi do dalszych części przewodu pokarmowego, gdzie ulega fermentacji i powoduje wspomniane nieprzyjemne objawy. Wiele osób nie wie o przyczynie swoich dolegliwości i przypisuje je zatruciu lub nerwicy. Niektórzy instynktownie unikają mleka, inni latami cierpią niepotrzebnie. By tego uniknąć, wystarczy zamienić mleko na jogurt z żywymi kulturami bakterii. Podczas procesu ich trawienia uwalniają się enzymy radzące sobie z laktozą. Po wypiciu jogurtu nie ma więc przykrych dolegliwości lub występują w o wiele mniejszym nasileniu. Mleko możemy zastąpić także równie wartościowym białym serem.