Logo Przewdonik Katolicki

Kasza gryczana z grzybami

ojciec Michał
Fot.

Przyrządzanie tej postnej potrawy rozpoczynamy wieczorem od namoczenia suszonych grzybów. Następnego dnia obgotowujemy je przez pół godziny z dodatkiem soli i pieprzu. Grzyby przecedzamy i kroimy w paski, natomiast wywar pozostawiamy. W lekko osolonej wodzie gotujemy na sypko 3 woreczki kaszy gryczanej, a potem przesypujemy ją z woreczków do brytfanny z rozgrzanym masłem i zalewamy...

Przyrządzanie tej postnej potrawy rozpoczynamy wieczorem od namoczenia suszonych grzybów. Następnego dnia obgotowujemy je przez pół godziny z dodatkiem soli i pieprzu. Grzyby przecedzamy i kroimy w paski, natomiast wywar pozostawiamy. W lekko osolonej wodzie gotujemy na sypko 3 woreczki kaszy gryczanej, a potem przesypujemy ją z woreczków do brytfanny z rozgrzanym masłem i zalewamy wywarem. Można ugotować 2 i 1/2 szklanki kaszy luzem i to od razu w wywarze z grzybów. Gotujemy na niewielkim ogniu, nie zapominając o mieszaniu, do momentu aż kasza wchłonie cały wywar. Wtedy wierzchnią warstwę smarujemy łyżką masła, pozwalając tłuszczowi wsiąknąć, dzięki czemu ziarna nie powinny się skleić.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle razem z grzybami, a potem przekładamy do kaszy. Na patelni teflonowej, bez tłuszczu, prażymy pestki słonecznika i również mieszamy z kaszą. Wnętrze naczynia żaroodpornego natłuszczamy masłem, przekładamy do niego kaszę z grzybami i obsypujemy startym żółtym serem. Naczynie wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni: przez 10 minut zapiekamy pod przykryciem, a ostatnie 5 minut bez przykrycia. Przed podaniem dekorujemy potrawę posiekaną natką pietruszki.

składniki:

• 3 woreczki kaszy gryczanej
• 10 dag grzybów leśnych suszonych
• 2 cebule
• 5 dag pestek słonecznika
• 15 dag żółtego sera
• 2 łyżki oleju, masło
• sól, pieprz ziołowy
• natka pietruszki


Gryczana bomba magnezowa

Kaszę gryczaną wytwarza się z gryki, która jest także rośliną miododajną i pastewną. Kasza ta zawiera sporo białka – i to cenniejszego od białka zbóż – tłuszczu, witamin z grupy B i PP, a także związki mineralne: fosforu, miedzi, potasu, wapnia i żelaza. Ale najważniejsze, że jest to również „bomba magnezowa”. Należy bowiem do produktów obfitujących w magnez, tak bardzo potrzebny naszemu organizmowi. Niedobór magnezu sprzyja m.in. zawrotom głowy, zaburzeniom koncentracji, wypadaniu włosów czy łamliwości paznokci. Dzięki systematycznemu spożywaniu kaszy gryczanej możemy wzmocnić swój układ nerwowy oraz układ krwionośny i zwiększyć szansę na uniknięcie osteoporozy.


Zupa mnichów z Góry Athos

Góra Athos – swoista republika mnichów, którą tworzy dwadzieścia monasterów – jest miejscem świętym prawosławia. Pomimo że tamtejsi mnisi słyną z niechęci do katolicyzmu, spróbujemy postnego dania z ich kuchni.
składniki:

• 8 łyżek pasty tahini
• 8 szklanek wody
• 2 marchewki, natka pietruszki
• szklanka ryżu, cytryna, sól

Pasta tahini to krem sezamowy do kupienia w sklepach z tzw. zdrową żywnością. Ale możemy również przyrządzić ją sami, mieląc uprażone ziarna sezamu.

Obieramy i obgotowujemy marchewki, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Do ryżu ugotowanego ze szczyptą soli dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Pastę tahini mieszamy z gorącą wodą, w której gotował się ryż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy pastę do ryżu, dokładamy marchewkę i mieszamy.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki