Logo Przewdonik Katolicki

Kurczak po włosku

ojciec Michał
Fot.

Anchois to fileciki sardeli rybki spokrewnionej z sardynką oraz śledziem bardzo tłustej, o ostrym zapachu. Jadana na surowo, wędzona albo suszona, bywa także składnikiem sałatek, farszów oraz sosu worcester. My użyjemy anchois z puszki do przyrządzenia kurczaka po włosku. Na początek pokroimy boczek wędzony w kostkę i przesmażymy go na patelni, a kiedy się wytopi, dorzucimy...

Anchois to fileciki sardeli – rybki spokrewnionej z sardynką oraz śledziem – bardzo tłustej, o ostrym zapachu. Jadana na surowo, wędzona albo suszona, bywa także składnikiem sałatek, farszów oraz sosu worcester. My użyjemy anchois z puszki do przyrządzenia kurczaka po włosku.

Na początek pokroimy boczek wędzony w kostkę i przesmażymy go na patelni, a kiedy się wytopi, dorzucimy posiekaną cebulę, pocięty czosnek oraz pokrojone pomidory. Dusimy krótko pod przykryciem, doprawiamy łyżką oregano, wlewamy kilka łyżek bulionu, a potem dokładamy: ogórki pokrojone w drobną kostkę, posiekane filety anchois, 3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz pokrojoną czuszkę. Sos gotujemy na wolnym ogniu, doprawiając go solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Do sosu wrzucamy posiekane listki bazylii, wlewamy łyżeczkę oliwy i mieszamy.

Żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Umyte podudzia kurczaka panierujemy w rozbełtanym jajku, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej ze startym serem i pieczemy w piekarniku. Zrumienione udka podajemy na stół z makaronem fusilli (świderki), sosem oraz warzywami – brokułem, cukinią i papryką – przesmażonymi na oliwie. Warzywa polewamy schłodzonym sosem czosnkowym, który przyrządzamy mieszając wymienione składniki z posiekanym koperkiem.

Składniki:

• kilka podudzi kurczaka
• 15 dkg boczku wędzonego
• 2 cebule, 3 ząbki czosnku, czuszka (ostra papryczka)
• puszka pomidorów, 3 ogórki konserwowe
• kilka anchois, przecier pomidorowy
• bulion, sok z cytryny, oliwa
• jajko, bułka tarta, żółty ser
• sól, pieprz, cukier, oregano, świeża bazylia


sos czosnkowy:
• kilka łyżek bulionu, jogurt naturalny
• 3 ząbki czosnku, łyżka sosu sojowego
• sól, pieprz, pęczek koperku

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki