Logo Przewdonik Katolicki

Karkówka w pierzynce ananasowej

ojciec Michał
Fot.

Karkówkę kojarzymy z plastrami mięsa, wysmażonymi na grillu. Ale my nie będziemy dzisiaj grillować, tylko przygotujemy ją domowym sposobem, w piekarniku. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy czosnkiem, solą oraz pieprzem, a potem wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy pierzynkę: otwieramy puszki i osączamy ananasy na sitach. Plastry odkładamy będą nam potrzebne...

Karkówkę kojarzymy z plastrami mięsa, wysmażonymi na grillu. Ale my nie będziemy dzisiaj grillować, tylko przygotujemy ją domowym sposobem, w piekarniku.

Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy czosnkiem, solą oraz pieprzem, a potem wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy pierzynkę: otwieramy puszki i osączamy ananasy na sitach. Plastry odkładamy – będą nam potrzebne do sałatki i do dekoracji – a kawałki raz miksujemy. Żółtka jaj oddzielamy od białek i dodajemy je do masy ananasowej, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wsypujemy trzy łyżki bułki tartej oraz pęczek posiekanej natki pietruszki i ponownie mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywną pianę, a potem łączymy z masą ananasową, delikatnie mieszając. Mięso wyjmujemy z lodówki, obwiązujemy je bawełnianą nitką – jak baleron – i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Po obsmażeniu, kiedy karkówka się przyrumieni, przekładamy ją do brytfanny i wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni. Podczas pieczenia nie należy zapominać o kilkukrotnym skrapianiu mięsa wodą. Upieczoną karkówkę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na deskę, a kiedy przestygnie, smarujemy ją, ze wszystkich stron, masą ananasową. Mięso obłożone pierzynką wstawiamy na powrót do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez pół godziny, a potem przekładamy na półmisek. Na liściach sałaty układamy plastry ananasa, a obok pieczone ziemniaki i sałatkę z ananasów, ogórka, sałaty, rzodkiewki oraz kukurydzy, zalaną jogurtem.

Składniki:

• 1 1/2 kg karkówki bez kości
• 2 puszki ananasów: w plastrach i w kawałkach
• 3 łyżki bułki tartej, natka pietruszki
• 2 jajka, ząbek czosnku
• sól, pieprz, olej
• sałata, ogórek, rzodkiewki
• kukurydza z puszki, jogurt

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki