Logo Przewdonik Katolicki

Spaghetti bolognese

ojciec Michał
Fot.

Makaronowe specjały mają tę zaletę, że należą do dań lekkostrawnych i zawierają sporo wartości odżywczych. Powiada się, że tajemnica włoskiej pasty tkwi w umiejętności przyrządzania znakomitych sosów. Zapraszam więc do spaghetti bolognese, czyli wijących się pasemek makaronu z sosem bolońskim. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, a ząbki czosnku ścinamy na drobne wiórki,...

Makaronowe specjały mają tę zaletę, że należą do dań lekkostrawnych i zawierają sporo wartości odżywczych. Powiada się, że tajemnica włoskiej pasty tkwi w umiejętności przyrządzania znakomitych sosów. Zapraszam więc do spaghetti bolognese, czyli wijących się pasemek makaronu z sosem bolońskim.

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, a ząbki czosnku ścinamy na drobne wiórki, przekładamy razem na patelnię z rozgrzaną oliwą i krótko przesmażamy. Do mielonego wbijamy jajo, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem, a następnie przekładamy na patelnię z cebulą oraz czosnkiem i smażymy, cały czas mieszając i rozdrabniając widelcem grudki mięsa. Wlewamy pokrojone pomidory, razem z zalewą, dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dusimy pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Pod koniec duszenia wlewamy kieliszek czerwonego wina i doprawiamy oregano oraz słodką papryką.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z kilkoma kroplami oliwy, uważając, aby się nie rozgotował. Jak powiadają Włosi, powinien być aldente, to znaczy lekko twardy. Żółty ser – najlepiej parmezan – ścieramy na drobnych oczkach tarki, siekamy natkę pietruszki i listki bazylii, groszek odsączamy z zalewy, a oliwki nadziewane papryką przekrawamy na połówki. Ugotowany, odcedzony makaron przekładamy na talerze, zalewamy go mięsnym sosem, obsypujemy groszkiem i oprószamy wiórkami sera. Danie dekorujemy zieleniną, listkami bazylii i oliwkami.
Składniki

• paczka makaronu spaghetti
• 1/2 kg mięsa mielonego
• puszka pomidorów w zalewie (bez skórki)
• 2 cebule, 3 ząbki czosnku, jajko
• 25 dkg żółtego sera (np. parmezanu)
• oliwa z oliwek, kieliszek czerwonego wina
• puszka groszku, koncentrat pomidorowy
• słoiczek oliwek nadziewanych papryką
• sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka papryka
• natka pietruszki, świeża bazylia

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki