Camembert zapiekany z żurawinami
ojciec Michał
Fot.
składniki:
- 4 serki camembert
- przyprawa Warzywko
- pieczarka, cebula, ząbek czosnku
- 4 plastry szynki, strąk papryki
- jajko i żółtko, bułka tarta
- żurawina do mięs, oliwa z oliwek
- tymianek, sól, biały pieprz, natka pietruszki
Żuraw łykał żurawinę, więc miał bardzo kwaśną minę - autor tych słów znał smak czerwonych, soczystych owoców tej krzewinki z rodziny...
składniki:
- 4 serki camembert
- przyprawa Warzywko
- pieczarka, cebula, ząbek czosnku
- 4 plastry szynki, strąk papryki
- jajko i żółtko, bułka tarta
- żurawina do mięs, oliwa z oliwek
- tymianek, sól, biały pieprz, natka pietruszki
Żuraw łykał żurawinę, więc miał bardzo kwaśną minę - autor tych słów znał smak czerwonych, soczystych owoców tej krzewinki z rodziny wrzosowatych, nazywanych "polską cytryną". "Klukwy" - jak mówią o owocach żurawiny we wschodniej Polsce - zawierają dużo kwasu cytrynowego i sporo witaminy C, a także B, P, glukozę i trochę sacharozy. Medycyna ludowa zaleca jedzenie żurawiny przy przeziębieniach, stanach zapalnych, szkorbucie, kokluszu czy gośćcu. Pektyny nadają żurawinie właściwości galaretujące, toteż przetwarza się ją na kisiele, soki, syropy, dżemy i konfitury. Przekonajmy się sami, jaką znakomitą kompozycję smakową tworzą konfitury żurawinowe z serem camembert.
Pieczarkę kroimy w plasterki, paprykę w wąskie paseczki, a cebulę i ząbek czosnku w drobną kostkę i przez chwilę przesmażamy na maśle. Plasterki szynki przycinamy, aby nie wystawały poza obwód sera. Każdy serek dzielimy na pół, przekrawając go poziomo, i na jednej z połówek układamy plasterek szynki, 2 plasterki pieczarki z cebulką i czosnkiem, kilka paseczków papryki. Obsypujemy posiekaną natką pietruszki, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, oprószamy tymiankiem, szczyptą soli i białego pieprzu, a potem dociskamy drugą połówką sera. Panierujemy je dwukrotnie w jajku rozbełtanym z żółtkiem, tymiankiem i łyżeczką Warzywka oraz tartej bułce i smażymy na oliwie - z obu stron na złocisty kolor - przez 2-3 minuty. Serki układamy na liściach sałaty, a podajemy je na półmisku z cząstkami pomidorów, plastrami zielonego ogórka oraz cytryny i, oczywiście, konfiturą żurawinową.
ojciec Michał