Logo Przewdonik Katolicki

Podgrzybki zapiekane z melisą

ojciec Michał
Fot.

składniki: - 75 dkg podgrzybków - łyżeczka Warzywka - 3 jajka, 2 cebule - po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki - masło, olej - natka pietruszki, świeża melisa, koperek - 1/2 szklanki mleka, czerstwa bułka, bułka tarta - sól, pieprz Paracelsus nazwał melisę "eliksirem życia", a nasze prababki "miodowym liściem". Była medykamentem przy ukąszeniach pszczół,...

składniki:

- 75 dkg podgrzybków
- łyżeczka Warzywka
- 3 jajka, 2 cebule
- po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- masło, olej
- natka pietruszki, świeża melisa, koperek
- 1/2 szklanki mleka, czerstwa bułka, bułka tarta
- sól, pieprz

Paracelsus nazwał melisę "eliksirem życia", a nasze prababki "miodowym liściem". Była medykamentem przy ukąszeniach pszczół, a obecnie - dzięki właściwościom uspokajającym - uchodzi za "kwiat ukojenia" dla osób nadpobudliwych, cierpiących na bezsenność, nerwice serca, bóle migrenowe, skurcze żołądka i podrażnienia skóry; poprawia także pamięć, ułatwia trawienie i jest środkiem przeciwbakteryjnym. Słodkawa, cytrynowa woń sercowatych listków melisy wabi pszczoły (grec. melitta - pszczoła, łac. mel - miód), toteż nacierano nią wnętrze nowych uli, aby zagnieździły się pszczoły; stąd polskie nazwy "rojownik" i "pszczelnik". Z melisy hodowanej w przyklasztornym ogrodzie paryscy karmelici sporządzali słynną nalewkę - "karmelitańską duszę". Listki melisy stosuje się jako przyprawę do sałatek oraz zup, a my użyjemy ich do zapiekanki.
Podgrzybki kroimy w plastry, a cebulę w kostkę i przesmażamy na maśle, z dodatkiem Warzywka. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski i przesmażamy na rozgrzanym oleju, a bułkę namaczamy w mleku. Żółtka jaj oddzielamy od białek i ucieramy je z tłuszczem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Siekamy listki świeżej melisy oraz pęczek natki pietruszki. Roztarte żółtka łączymy z odciśniętą bułką i pozostałymi składnikami, doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając. Żaroodporne naczynie natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, przekładamy do niego masę i zapiekamy, aż do zrumienienia, w temperaturze 160-180 stopni. Zapiekankę dekorujemy cząstkami pomidorów, koperkiem oraz listkami melisy.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki