Logo Przewdonik Katolicki

Leczo

ojciec Michał
Fot.

składniki: - 3 strąki papryki: czerwona, zielona i żółta - 2 cukinie (albo patisony) - łyżeczka Warzywka - 1/2 kg wędliny, 20 dkg wędzonego boczku (sparzonego) - 4 pomidory, 4 marchewki - 4 cebule, 3 ząbki czosnku - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, słodka papryka - olej, natka pietruszki To odmiana bigosu, którego podstawę stanowi papryka, co jest zupełnie...

składniki:

- 3 strąki papryki: czerwona, zielona i żółta
- 2 cukinie (albo patisony)
- łyżeczka Warzywka
- 1/2 kg wędliny, 20 dkg wędzonego boczku (sparzonego)
- 4 pomidory, 4 marchewki
- 4 cebule, 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej, natka pietruszki

To odmiana bigosu, którego podstawę stanowi papryka, co jest zupełnie zrozumiałe, bo potrawa pochodzi znad Balatonu, gdzie jada się ją często i pod różnymi postaciami. Nie tylko jednak Madziarzy potrafią docenić walory papryki, która podnosi odporność organizmu i pobudza krążenie. Choć jest krewną pomidora, bywa nazywana, z powodu goryczki, "pieprzem tureckim", bo do Europy, przywędrowała z Turcji. A Kolumb poszukujący krótszej drogi do Indii - skąd sprowadzano na Stary Kontynent tak bardzo ceniony i poszukiwany pieprz - kiedy znalazł się na Antylach spostrzegł, że miejscowa ludność dodaje do jedzenia strąki, które wyostrzają smak potraw. Sprowadził je więc do Europy jako zamiennik pieprzu. Prawdziwą jednak ojczyzną papryki nie są Antyle, lecz Meksyk i Peru, gdzie dla tubylców była ona substytutem soli. A teraz już przejdźmy do kuchni.
Cukinie obieramy, usuwamy z nich nasiona i kroimy w słupki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Strąki papryki myjemy, wnętrza oczyszczamy z pestek i kroimy w paski. Marchewki kroimy w słupki, cebulę w piórka, czosnek ścinamy na wiórki, a potem przesmażamy na smalcu i dodajemy boczek oraz kiełbasę - pokrojone w kostkę - a także cukinię, cząstki pomidorów i paski papryki. Doprawiamy Warzywkiem, pieprzem i słodką papryką, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy przez kwadrans pod przykryciem, aż wszystkie produkty będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i nadal dusimy, a potem wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki